Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

IuRe si posvítí na nepoctivé exekutory, nabízí bezplatnou právní pomoc

1. 6. 2011 - PRAHA [Econnect]

Lidé nově najdou zastání v nerovném boji s mašinérií nepoctivých exekutorů. Nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe) zahájila projekt, díky kterému může nabídnout bezplatnou právní pomoc a zároveň si posvítit na problematickou novelu exekučního řádu.

Díky finanční podpoře Nadace Open Society Fund (OSF) může tato právnická neziskovka navázat na své úspěšné aktivity za pročištění exekutorské džungle. "Budeme poskytovat bezplatnou právní pomoc v případech flagrantních nezákonností v exekučním řízení. Aktuálně se též zaměříme na novelu exekučního řádu, kterou posílá ministerstvo spravedlnosti do parlamentu," představuje unikátní projekt ředitel IuRe Mojmír Janeček.

Novela totiž neřeší přetrvávající problémy s odpovědností a kontrolou exekutorské profese, naopak ruší konkurenci exekutorů v podobě soudních vykonavatelů. Zájemci o právní pomoc se mohou obracet písemně na adresu U Průhonu 23, 170 00 Praha 7 -- Holešovice. Je třeba stručně formulovat problém a přiložit kopii všech relevantních dokumentů. IuRe se za posledních pět let podařilo prosadit přes desítku změn v exekučním
řádu ve prospěch účastníků exekučního řízení a zejména posílit kontrolu nad exekutorskou profesí. Účinnost minulé kampaně právníků IuRe paradoxně dokládají výpady bývalého kontroverzního předsedy Exekutorské komory Juraje Podkonického vůči aktivitám IuRe.

Pokračování projektu s cílem zlepšení řady dalších slabých míst kontroly exekutorů mohlo nastat až po více než roce, poté, co organizace sehnala
prostředky. "Dík patří Nadaci Open Society Fund (OSF) Praha, která jasně rozumí tomu, proč je projekt potřeba. Finance na první rok práce nám velmi pomohou a dále doufáme, že činnost hlídacího psa na poli exekucí podpoří občané drobnými příspěvky. Nehájíme zájmy dlužníků, ale celospolečenský zájem na tom, aby podnikatelská profese se zdaleka nejsilnějšími pravomocemi nemohla díky slabé kontrole a odpovědnosti poškozovat vpodstatě kohokoli," doplňuje Helena Svatošová, iniciátorka projektu.

Kromě právní pomoci věřitelům, dlužníkům i třetím osobám v případech exekutorských nezákonností projekt v budoucnu nabídne online poradnu a vzory podání pro možnost právní sebeobrany postižených. IuRe rovněž povede intenzivní kampaň u poslanců a senátorů za obohacení aktuální novely exekučního řádu o důkladné kontrolní a odpovědností pojistky. IuRe je nevládní nezisková organizace typu "watchdog". Obhajuje práva občanů ve sféře ochrany soukromí, zásahů veřejné moci a v přístupu ke spravedlnosti. Aktivity IuRe na poli exekucí podporuje dlouhodobě Nadace Open Society Fund Praha.


-red-


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz