Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ČSO: V přeplněném světě není místo pro velké ptáky

7. 6. 2011 - PRAHA [Econnect]

Jeden z největších druhů ptáků světa se ocitl na okraji vyhynutí, vyplývá z Červeného seznamu ptáků IUCN 2011, který právě vydává BirdLife International. V našem přeplněném světě nezbývá místo pro velké a na prostor náročné ptačí druhy.

Drop černohlavý, žijící v Indii a Pákistánu, byl nově zařazen mezi kriticky ohrožené druhy, tedy do nejvyšší kategorie ohrožení. Lov, rušení, ztráta přirozeného prostředí a fragmentace krajiny, to vše jsou příčiny, které zredukovaly počet těchto úžasných zvířat na posledních 250 jedinců. Drop černohlavý, který měří až metr na výšku a váží kolem 15 kg, byl kdysi rozšířen po travnatých stepích Indie a Pákistánu, ale nyní přežívá na malých a izolovaných ostrůvcích zbývajícího původního prostředí. Foto na http://www.birdlife.org/community/2011/06/big-birds-lose-out-in-a-crowded-world/

„Ve stále více přeplněném světě musí druhy, které vyžadují mnoho prostoru, jako je drop černohlavý, prohrát. Nicméně v dlouhodobém hledisku jsme to my, kteří prohráváme, protože ekosystémové služby, které nám příroda poskytuje, začínají mizet v nenávratnu,“ říká Leon Bennun, ředitel BirdLife International pro vědu.

Tento rok přinesla aktualizace Červeného seznamu celkový počet 1253 ohrožených druhů, což znamená alarmujících 13% všech světových ptáků.
„Skrze ptáky můžeme snadno poznat i stav zbytku přírody. Jsou velice užitečnými indikátory zdraví ekosystému – jsou-li na tom špatně, je to zlé i s ostatní přírodou, říká Dr Stuart Butchart, koordinátor celosvětového výzkumu BirdLife International.

Jiným druhem na pokraji vyhynutí je bahamský pěvec Icterus northropi, taktéž nově zařazen mezi kriticky ohrožené. Nedávný průzkum odhadl populaci tohoto nádherného černožlutého karibského ptáka na pouhých 180 jedinců. Tito ptáci patřící mezi vlhovcovité žijí ve starých lesích jediného ostrova Andros a hnízdí v korunách kokosových palem. Na prudkém snížení počtu se podepsala náhlá choroba palem, likvidující jejich hnízdní prostředí. Navíc se na ostrov nově rozšířil vlhovec modrolesklý, hnízdní parazit kladoucí vejce do hnízd jiných druhů podobně jako naše kukačka.

„Ačkoli pro mnoho druhů vypadá situace bezútěšně, letošní aktualizace Červeného seznamu upozorňuje i na několik druhů, u kterých se díky cílené ochranářské práci podařilo zvrátit jejich osud“, říká Andy Symes, zodpovědný v BirdLife International za celosvětovou ochranu druhů.

Například čírku campbelskou zachránil intenzivní záchranný program zaměřený na odstranění krys, podpořený chovem posledních zbývajících jedinců. Druh se podařilo navrátit na novozélandské Campbellovy ostrovy a nyní většina ptáků dobře prospívá, což vedlo k zařazení původně kriticky ohroženého druhu do nižší kategorie „druh ohrožený“. Tři druhy holubů obývající ostrovy v Atlantiku také prospívají lépe díky cílené ochraně zaměřené na omezení lovu a ochranu hnízdního prostředí. Holub dlouhoprstý z Madeiry a holubi vavřínový a kanárský z Kanárských ostrovů byly také přeřazeni do nižší kategorie ohrožení.

Další z aktuálních evropských změn je případ poštolky jižní, která si polepšila z kategorie „zranitelná“ dokonce do kategorie „málo dotčená“. V roce 2010 nově popsaný endemický dravec ostrova Sokotry, káně sokotránské, bylo nově zařazeno na Červený seznam do kategorie „zranitelné“.
Za poslední rok přibylo na seznamu ohrožených druhů dalších 13 ptáků. To je skutečně znepokojivý trend, ačkoli výsledné číslo by mohlo být ještě vyšší, nebýt cílených ochranářských akcí. Údaje shromážděné partnerskými organizacemi sdruženými v BirdLife International jsou klíčové pro neustálé zlepšování ochranářského snažení. To je nyní důležitější než kdy jindy, protože krize biologické rozmanitosti již začíná ovlivňovat naše každodenní životy a situace se bude dále zhoršovat, pokud tento alarmující trend nezastavíme.

„Ptáci jsou tak propletení s lidskou kulturou po celém světě, že představují velmi viditelný obrázek stavu našeho prostředí. I to je dobrým důvodem k záchraně ohrožených druhů. Musíme však zdvojnásobit naše úsilí, jinak riskujeme nejen ztrátu pozoruhodných stvoření jako je drop černohlavý, ale i narušení celé podstaty existence života na planetě Zemi,“ řekl Dr. Bennun.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz