Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Skandální odhalení: Ken se rozchází s Barbie kvůli násilí na tygrech!

8. 6. 2011 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Barbie, nejznámější panenka světa, je zapletena do devastace deštného pralesa. Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace zveřejnila výsledky svého šetření: obaly pro panenku jsou vyráběny z dřeva pocházejícího z indonéských deštných pralesů, domova řady ohrožených druhů, např. tygra sumaterského, orangutanů nebo slona sumaterského.

Celosvětovou kampaň usilující o to, aby hračkářské firmy přestaly podporovat odlesňování v Indonésii, odstartovala včera akce v Los Angeles, kde je hlavní sídlo firmy Mattel, výrobce Barbie. Aktivisté Greenpeace vylezli na budovu Mattelu a vyvěsili obrovský transparent s nápisem: „Barbie, je konec. Nechodím s holkou, která podporuje kácení pralesů.“

Formou parodie na proslulý „pár snů“ tak chce Greenpeace poukázat na závažný problém odlesňování světových pralesů a provázanosti světových značek s firmami, které bezohledně ničí vzácné biotopy a životní prostředí řady ohrožených druhů i místních obyvatel závisejících na pralese. Indonéský deštný prales je jedním z nejrychleji devastovaných na světě. Indonéská vláda odhaduje, že každým rokem je vykáceno přes milion hektarů pralesa.

Forenzní testy vláken prokázaly, že obaly panenky Barbie pocházejí právě z indonéských deštných pralesů. Obsáhlé pátrání Greenpeace pak prokázalo, že firma Mattel, spolu s dalšími předními výrobci hraček včetně firmy Disney, Hasbro nebo LEGO používají obaly vyrobené společností Asia Pulp and Paper (APP). APP byla v minulosti již několikrát usvědčena z devastace indonéských deštných pralesů kvůli výrobkům, jako jsou např. obaly.

„Barbie nesmí být balena do indonéského pralesa. Mattel musí přestat nakupovat obalový materiál od APP, nechvalně proslulého ničitele indonéských deštných pralesů, kterému byla již mnohokrát prokázána devastace indonéského deštného pralesa kvůli obalům, které nakonec stejně skončí v odpadkovém koši,“ uvedl Bustar Maitar, vedoucí kampaně Greenpeace za záchranu indonéských pralesů a dodal: „APP je pro indonéské pralesy zhoubou. Mattel a další hračkářské firmy jako Disney musí přijmout zodpovědnost a podpořit čistý, nízkouhlíkový rozvoj. Měly by okamžitě zrušit kontrakty s APP a místo toho podporovat odpovědné indonéské výrobce.“

Greenpeace spolu s kampaní spustilo v několika jazykových verzích i webovou stránku, z níž mohou lidé z celého světa poslat e-mail výkonnému řediteli Mattelu Robertu Eckertovi s žádostí, aby Mattel přestal ničit deštné pralesy kvůli obalům. K dispozici je i v češtině na http://www.greenpeace.org/czech/barbie.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz