Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V celostátní soutěži Cesty městy se letos utká 32 obcí

1. 7. 2011 - BRNO [Nadace Partnerství]

Města a obce z celé České republiky v letošním jubilejním desátém ročníku soutěže Cesty městy představí svá dopravní řešení, díky kterým došlo ke zklidnění dopravy. Celkem se do soutěže pořádané Nadací Partnerství sešlo 32 soutěžních návrhů ze všech 14 krajů ČR. Soutěž chce zviditelnit a odměnit kvalitní dopravní řešení realizovaná v České republice, která se mohou stát inspirací pro ostatní.

Do letošního kola soutěže Cesty městy poslaly své zástupce všechny kraje ČR. Svou účastí v soutěži chce 32 měst a obcí ukázat, jak reagují na neustále rostoucí intenzitu automobilové dopravy a představit své recepty na zvýšení bezpečnosti silničního provozu. „Soutěž Cesty městy poukazuje na dopravní řešení, která respektují pohyb a setkávání chodců, prostor pro cyklisty i potřeby parkování nebo zásobování. Tedy nejen jízdu motorových vozidel,“ uvádí Oldřich Staněk z Nadace Partnerství. V praxi to obvykle znamená zúžení jízdních pruhů pro automobily a naopak rozšíření chodníků, posílení zeleně nebo vymezení zvláštních pruhů pro cyklisty. Od roku 2002 bylo v soutěži hodnoceno 206 projektů, 55 z nich bylo oceněno a Nadace Partnerství jim udělila finanční odměny v hodnotě více než 2,7 milionu korun.

Během července navštíví všechny soutěžní projekty zástupci hodnotící komise, aby je posoudili přímo na místě. „Výsledky slavnostně vyhlásíme 22. září 2011 v Napajedlech, která se stala jedním z výherců předchozího ročníku. Datum není náhodné, vztahuje se totiž k ukončení Evropského týdne mobility,“ doplňuje Oldřich Staněk. Nadace Partnerství odmění vítězná řešení finančními i věcnými cenami. „Města a obce mohly do soutěže přihlásit dopravní řešení,realizovaná a kolaudovaná v posledních pěti letech, tedy v roce 2006 a později. Důležitou podmínkou přitom bylo prokazatelné zvýšení bezpečnosti všech účastníků provozu, zejména pak chodců a cyklistů, a příznivý vliv na životní prostředí v okolí stavby,“ uzavírá Staněk.

Soutěž Cesty městy se svou databází úspěšných českých příkladů zklidňování dopravy umístila na 1. místě mezi českými zástupci a celkově na 4. místě (ze 128 zúčastněných) v mezinárodním projektu SOL (Save Our Lives). Jeho cílem je posílit odborné kapacity regionálních a lokálních organizací zabývajících se zklidňováním dopravy ve střední Evropě. (Více o SOL na www.nadacepartnerstvi.cz/doprava/?sub=cnews&searchId=%281155%29).

Soutěž Cesty městy již tradičně probíhá pod záštitou Ministerstva dopravy ČR. Generálním partnerem je letos již popáté mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. „Podpora projektů a opatření, která zvyšují bezpečnost všech účastníků dopravního provozu, patří v oblasti společenské odpovědnosti do našich priorit,“ prohlásil ředitel vnějších vztahů společnosti Radek Špicar.

Dalšími partnery soutěže jsou Národní síť Zdravých měst ČR, Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a společnost 3M Česko. Hlavním mediálním partnerem je již od počátku soutěže měsíčník Moderní obec. Každý účastník soutěže navíc získá roční předplatné časopisu Dopravní inženýrství.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 20 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 273 miliónů korun 2 858 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.
Nevyřešíme problém za vás, vyřešíte ho s námi! www.nadacepartnerstvi.cz

Zklidňování dopravy jsou opatření, kterými se již od sedmdesátých let minulého století snaží vyspělé země zvýšit bezpečnost a celkovou kvalitu života ve městech a obcích. V soutěži Cesty městy poukazuje Nadace Partnerství na příklady dopravních řešení, která respektují nejen jízdu motorových vozidel, ale i pohyb a setkávání chodců, prostor pro cyklisty, parkování nebo zásobování. Generálním partnerem soutěže je společnost Škoda Auto, oficiální záštitu poskytuje Ministerstvo dopravy prostřednictvím oddělení BESIP. Dalšími partnery jsou společnost 3M Česko, Národní síť Zdravých měst ČR, Svaz měst a obcí ČR a Sdružení místních samospráv ČR. Hlavním mediálním partnerem je měsíčník Moderní obec.
www.nadacepartnerstvi.cz/doprava/podstata
www.nadacepartnerstvi.cz/doprava/cesty-mesty


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz