Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Budoucnost přinese velká letní vedra, varují vědci

8. 6. 2011 - PRAHA [Ekolist]

Jak se budou vyvíjet teploty v letních měsících v příštích desítkách let? Američtí vědci z respektované Stanfordovy univerzity dospěli k závěru, že většina tropických oblastí světa a velká část severní polokoule projde v příštích 20 – 60 letech prudkým zvýšením teplot v letních měsících.

Studie, jejíž výsledky budou v tomto měsíci publikovány v časopise Climatic Change, tvrdí, že mnoho oblastí v Jižní Americe, Africe a Asii s největší pravděpodobností čekají „trvalé výskyty rekordních letních teplot“ již během příštích dvou desítek let. Do Evropy, Severní Ameriky a Číny tato významná proměna dle vědeckých výpočtů dorazí až v horizontu 20 až 60 let.

„Podle našich projekcí nastane výrazné zvýšení teplot tak rychle, že v polovině století budou i nejchladnější léta teplejší, než ta rekordně teplá z uplynulých padesáti let,“ uvádí autor studie Noah Diffenbaugh. „Lidé se často ptají, jak moc se globální oteplování projeví ve vlnách častějších letních veder a zda se trvale horká léta stanou novým normálem. A proto jsme se rozhodli namodelovat, kdy právě ta nejchladnější léta překonají svými teplotami nejvyšší průměrné teploty z minulých období.“

Nejrychlejší změna? V tropech

Ve svých výpočtech použili výsledky zhruba 50 jiných klimatických modelů a simulací s proměnlivým množství skleníkových plynů v atmosféře. Kromě toho brali v potaz data z meteorologických stanic po světě. A snažili se zjistit, zda už je nyní z časových řad možné vysledovat začátek „éry“ teplejších letních měsíců.

Vyšlo jim, že odpovědi se liší oblast od oblasti. Nejrychlejší nárůst letních teplot zaznamenávají tropické oblasti. „Zjistili jsme, že právě tropy zaznamenávají nejvýraznější nárůst letních teplotních extrémů,“ říká Diffenbaugh. „Předpokládáme, že zhruba 70 % letních období v letech 2010-2039 překoná maxima konce 20. století,“ dodává.

Zásadní otázkou též dle vědců bude, jak rychle budou lidé schopni se na změny adaptovat. Vlny teplého počasí v uplynulých letech ukázaly, že dopady nečekaných teplot mohou být opravdu dramatické. Odhaduje se například, že vlna veder v roce 2003 měla na svědomí až 40 000 lidských životů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz