Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zelené stavění pro budoucnost: v Brně vzniká unikátní projekt

22. 6. 2011 - BRNO [Econnect/Nadace Partnerství]

Na semináři nazvaném Zelené stavění pro budoucnost představila Nadace Partnerství ve středu 22. června 2011 v Mramorovém sále České spořitelny v Praze pražské odborné veřejnosti svůj projekt Otevřené zahrady, kterou v Brně chystá pro jeho obyvatele i návštěvníky. Stavba první zelené budovy administrativního typu v České republice a hravé vzdělávací zahrady bude spuštěna již za měsíc – ke konci července 2011. V úterý 28. června proběhne v sídle Nadace Partnerství slavnostní položení základního kamene k Otevřené zahradě.

Na semináři představil ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata přístup k zadání stavby, její proces i vizi do budoucna. Přední český odborník na nízkoenergetické stavění prof. Jan Tywoniak z ČVUT přiblížil energetickou koncepci stavby, kterou sám konzultoval, a věnoval se podmínkám pro dosahování pasivního energetického standardu u administrativních objektů. Architektonické a stavební řešení, výzvy i problémy stavby v centru města popsal na závěr generální projektant Adam Halíř z ateliéru Projektil architekti. Celý seminář zakončila moderovaná diskuze.

„Projekt chápeme jako otevřenou učebnici pro všechny, kdo chtějí v budoucnu šetřit provozní peníze za energie a snižovat svoji zátěž na životní prostředí. Jsem rád, že Operační program pro životní prostředí podpoří několik staveb s takovou ambicí a že už se ve firemní sféře projevuje zájem stavět lepší budovy. Bohužel český veřejný sektor, včetně nových univerzitních a výzkumných pracovišť, budoucí provozní náklady nezohledňuje a i dnes, kdy je vše technologicky zvládnuté, připravuje ke stavbě budovy koncepčně zastaralé. To by se v západoevropských zemích už nemohlo stát,“ říká Miroslav Kundrata.

Profesor Jan Tywoniak doplňuje: „Investor by si měl v přípravném období vyjasnit rámcové cíle projektu a za pomoci konzultací s odborníky sestavit své priority, V tomto období lze totiž nejvíce a s nejnižšími investičními náklady pozitivně ovlivnit výsledek. Součástí takové základní koncepční úvahy musí být stavebně-energetická koncepce budovy, nejprve připravená ve více variantách, postupně zpřesňovaná v souladu s dalšími podstatnými charakteristikami budovy.“ A dodává: „Příliš často jsme zatím svědky odmítání některých progresivních řešení s odkazem na zvýšené investiční náklady, aniž by je kdo nějak doložil. Samozřejmě v souvislosti s hledáním skutečně optimálního řešení se může stát, že některá položka rozpočtu bude vyšší, možná ale násobně vykompenzovaná snížením provozních nákladů.“

„Neméně významnou strategickou otázkou pro manažera projektu je to, co vytváří image budoucího uživatele budovy lépe. Je drahý obklad fasády luxusním mramorem znakem solidnosti instituce nebo informací o tom, že plýtvá prostředky, které jsou svěřeny? Není průkazem kvalifikovanosti spíše to, že budova je navržena s optimálním využitím nejlepších dostupných technických prostředků v míře právě odpovídající a v dobré souhře s architektonickým řešením? Navrhování budov je vždy průnikem mnoha zájmů, mnoha pohledů a několika profesí. Pro podporu těch, kteří chtějí systematicky hledat vhodná řešení, je určen hodnoticí nástroj SBtoolCZ vyvinutý na našem pracovišti pro hodnocení celkové kvality budovy. Může být použit jako průvodce procesem návrhu i pro certifikaci hotového projektu," uzavírá prof. Tywoniak.

Do koncepční i projektové přípravy přizvala nadace univerzitní pracoviště, neziskové organizace, nejlepší odborníky na ekologické stavitelství, město Brno i Jihomoravský kraj. Generálním dodavatelem stavby se na základě výběrového řízení uzavřeného v červnu 2011 stala společnost Skanska.

Ihned po dokončení stavebních prací a výsadeb v zahradě zahájí Nadace Partnerství vzdělávací a výukové programy, na jejichž přípravě už začala spolupracovat například s brněnskou environmentální školou Lipkou nebo Pedagogickou fakultou Masarykovy univerzity. Nadace se také snaží zapojit i stavební obory v Brně a v Praze. Studenti brněnské fakulty architektury mají už v tomto semestru o projektu Otevřené zahrady dvě přednášky a v dalších dvou semestrech budou přímo navštěvovat stavbu, aby v praxi viděli uplatnění některých unikátních stavebních technologií, jako jsou například stropy chlazené či vytápěné tepelnými čerpadly, využití šedé či dešťové vody, apod.

Tým prof. Tywoniaka na ČVÚT počítá s on-line měřením spotřeb energie v závislosti na počasí i na chování uživatelů. Praktické zkušenosti z plného provozu intenzivně využívané budovy tak budou moci využít ve své výuce architekti a stavební inženýři. „Jako důkaz, že stavět pasivní budovy se vyplatí i v České republice mohou také sloužit k inspiraci investorům z veřejného i soukromého sektoru,“ dodává ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz