Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vítězem se stává…. vlaštovka obecná

27. 6. 2011 - PRAHA [Econnect]

Skončila šestá jarní sezóna mezinárodní kampaně Spring Alive (Jaro ožívá), pořádané organizací BirdLife International. Účastníci kampaně zaznamenali na stránkách www.springalive.net celkem 125 768 pozorování příletů ptačích poslů jara, což je nejvíce v historii kampaně. Nejčastěji sledovaným ptákem byla v Evropě vlaštovka obecná (36% všech pozorování). Na prvních příčkách žebříčku zemí s nejvíce pozorováními se umístilo Rusko (48 177), Itálie (46 936) a Irsko (11 366). Česká republika přispěla celkem 2 647 pozorováními, čímž se umístila na výborném šestém místě.

Jedním z cílů kampaně Jaro ožívá je upozornit na faktory ovlivňující migrační chování ptáků (například načasování migrace, začátek snášení vajec, vyvádění mláďat či dostatek potravních zdrojů, například hmyzu), a jejich možné propojení s klimatickými změnami. Sledování příletů ptáků na hnízdiště umožňuje každému z účastníků podílet se na společném monitorování přírodních dějů.

V letošní sezóně byla nejčastěji pozorovaným druhem vlaštovka (36%), rorýs byl zaznamenám v 30% případů, na třetím místě se umístila kukačka (23%), zatímco čáp bílý byl čtvrtý s 11% pozorování. Nově zařazený druh vlha pestrá byla pozorována pouze 3 310 pozorovateli, což činí 3% všech pozorování.

Úplně jiná situace byla ovšem v České republice – zde se projevila tradiční obliba čápa, který se umístil na prvním místě s 875 pozorováními (33% všech českých pozorování), na druhém vlaštovka s 653 pozorováními (25%), dále kukačka 573 pozorování (22%), rorýs 538 (20%) a poslední vlha s pouhými osmi pozorováními, což netvoří ani jedno procento všech pozorování.

Trojice nejaktivnějších zemí se již léta drží stale stejná – Rusko, Itálie, Irsko – jen letos si Rusko s Itálií vyměnilo pozice z loňské sezóny. Šesté místo České republiky je velkým úspěchem, od loňska jsme si polepšili o tři příčky a také o vice než osm set pozorování.

Porovnáme-li mezi sebou naše kraje, tak bezkonkurenčně nejúspěšnější je kraj Středočeský (34% všech pozorování z ČR), dále Olomoucký (15%) a Ústecký (9%).
Projekt si získává stále větší oblibu i u škol, letos se zapojilo 63 školních a jiných dětských kolektivů, které si mohly doplňovat informace z mnoha doprovodných materiálů vydaných k projektu Českou společností ornitologickou.

Tímto skončila evropská část letošní sezóny, nicméně již od září budou africké děti sledovat a zaznamenávat přílet našich ptačích hrdinů do jejich zemí. Tak i my všichni budeme moci být svědky druhé části migračního cyklu, kdy se ptáci vrací na svá africká zimoviště. Každý milovník ptáků je proto od podzimu zván na www.springalive.net , kde se dozví další zajímavosti ze života ptačích “poslů jara”.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz