Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ornitologové o prázdninách nahrávají strnady. Připojte se také!

7. 7. 2011 - PRAHA [Econnect/ČSO]

I v prázdninových vedrech zpívá strnad obecný, pták roku 2011. Ornitologové proto stále vyrážejí do terénu s nahrávacími zařízeními a s cílem pořídit nahrávku jeho hlasu. Pomocí nahrávek hlasů strnada, které pořizují lidé na mobilní telefony nebo videokamery, se snaží ornitologové zjistit, zda přes území Česka prochází hranice mezi dvěma hlavními nářečími strnadů.

„Z nahrávek, které nám již přišly, víme, že hranice mezi nářečími naším územím skutečně prochází,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. „Nevíme ale zatím, zda je hranice ostrá nebo zda má širokou přechodovou zónu. Nevíme, kudy přesně vede. Proto budeme vděční za každou další nahrávku.“

Nářečí českých strnadů je unikátní projekt České společnosti ornitologické, je typickou ukázkou tzv. citizen science — občanské vědy. K jejím výsledkům mohou dospět vědci jen ve spolupráci s širokou veřejností. A právě tak je tomu i se strnadem. Nahrávky sice analyzují odborníci na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, ale v terénu pořizují nahrávky desítky amatérů.

„Právě prázdniny jsou vhodnou dobou pro nahrávání strnadů,“ zdůrazňuje Vermouzek. „Zatímco většina ostatních ptáků již pomalu umlká, strnada na keři mezi poli uslyšíme pravidelně alespoň do konce července. A navíc v době dovolených máme možnost pořídit nahrávky i na odlehlých místech, odkud zatím záznamy chyběly.“
Ornitologové proto vyzývají všechny, kdo chtějí strávit léto aktivní a užitečnou formou, aby vyrazili do polí a na okraje lesů a na digitální fotoaparát, videokameru či mobilní telefon zaznamenali zpěv strnadů. Podrobné návody včetně seznamu otestovaných zařízení a mapy s označenými již došlými nahrávkami jsou na webu www.birdlife.cz/strnad.html. Vylosovaní účastníci se mohou těšit na pěkné věcné ceny, z nichž první je kvalitní dalekohled věnovaný firmou BestPatron.eu.

Nářečí českých strnadů je unikátní projekt, který vede jako doplňkovou akci ke kampani Pták roku Česká společnost ornitologická spolu s Přírodovědeckou fakultou UK v Praze, Ústavem biologie obratlovců Akademie věd ČR a Meteorem, populárně-vědeckým magazínem Českého rozhlasu.

Strnad obecný – pták roku 2011

Česká společnost ornitologická vyhlásila ptákem roku 2011 strnada obecného. Strnad je široce rozšířeným druhem, jehož zpěv je spojen hlavně s parnými léty uprostřed polí. Bohužel časem nemusí být tak samozřejmý jako dnes. I strnad patří mezi ubývající druhy, u nás stejně jako v celé Evropě. Na vině je zřejmě způsob, jakým využíváme krajinu, hlavně vysoká intenzita zemědělství podporovaná Společnou zemědělskou politikou Evropské unie.

Česká společnost ornitologická

Česká společnost ornitologická (založena 1926) je občanské sdružení profesionálních i amatérských ornitologů a milovníků přírody, spolupracující v rámci mezinárodního sdružení BirdLife International s podobně zaměřenými organizacemi z celého světa. ČSO vede vlastní projekty výzkumu a ochrany ptáků, vydává odborný časopis Sylvia a barevný magazín Ptačí svět. Pro veřejnost pořádá přednášky a exkurze včetně Vítání ptačího zpěvu (začátkem května) a Evropského festivalu ptactva (první víkend v říjnu). Do svých řad vítá další zájemce.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz