Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Milovníci Šumavy pokojně brání masovému ilegálnímu kácení v horských slatích

15. 7. 2011 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Šéf šumavského národního parku zahájil porážení stovek stromů v unikátním horském lese kolem Ptačího potoka na Modravě. Velkoplošné nasazení motorových pil je v příkrém rozporu se zákony – které, jak v dubnu výslovně upozornil i ministr životního prostředí, ředitel Jan Stráský musí dodržet. Hnutí DUHA opakovaně upozorňovalo správu parku, že kácení bez příslušných povolení by bylo ilegální. Milovníci Šumavy z různých míst republiky se proto ode dnešního rána snaží ilegálnímu kácení bránit přímo na místě. Hnutí Duha zároveň podává podnět České inspekci životního prostředí, aby devastaci parku zastavila.

Zahájení masivního kácení v okolí Ptačího potoka v Modravských slatích je porušením zákona a dalším selháním ředitele Jana Stráského a jeho náměstka Jiřího Mánka. Hlídky Hnutí DUHA v uplynulých dnech objevily tisíce stromů, které jsou připraveny k pokácení, v místech, kde má domov jedna z posledních českých populací tetřeva hlušce a také vzácný datlík tříprstý nebo kulíšek nejmenší – naše nejmenší sova. Kácení by horský les proměnilo v obrovskou, pustou holinu.

Podle platného usnesení ministerstva životního prostředí musí Jan Stráský nejprve nechat posoudit důsledky plánovaného kácení pro vzácnou přírodu, která je součástí soustavy Natura 2000, jak vyžaduje zákon o ochraně přírody a krajiny. Musí take získat speciální výjimky, jež pro plánované kácení zruší platnost zákona, podle kterého se v národním parku nesmí ničit přírodní ekosystémy anebo poškozovat místa, kde žijí státem chráněné druhy zvířat. Ministerstvo životního prostředí zatím úplně selhává ve své řídící funkci vůči vedení národního parku a nečinně přihlíží porušování zákona. Proto dobrovolníci od dnešního rána brání této protiprávní činnosti vlastní přítomností u jednotlivých stromů.

Horský les v modravských slatích je domovem tetřeva– legendárního pralesního ptáka o velikosti krocana, který je kriticky ohrožený vyhubením. Přitom právě v této době tetřevi vodí po lese před měsícem vylíhnutá mláďata. Mají zde jedno z posledních útočišť v České republice. Ministerstvo životního prostředí uvádí, že tetřeví „populace na Šumavě je dnes jedinou reprodukceschopnou populací v rámci České republiky“. První devastační kácení, kde těžká technika vytvořila až metr hluboké koleje, na nedaleké Modravské hoře objevily hlídky Hnutí DUHA již počátkem tohoto týdne.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl: „Šéfové národního parku opakovaně porušují zákon a ministerstvo životního prostředí tomu nečinně přihlíží. Takové jednání je v právním státě naprosto skandální a povede k dalšímu oslabení důvěry občanů ve státní instituce. Každý občan, chce-li pokácet strom, musí k tomu mít povolení, jinak mu hrozí pokuty a soudy. Ředitel národního parku kácí v pralese bez povolení a ministerstvo k tomu mlčí.“

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl: „Úsilí o ochranu vzácných horských lesů v Modravských slatích před nepovoleným kácením mírumilovnou blokádou se stává symbolem snahy o záchranu celého šumavského národního parku. Divoká příroda tu překáží dřevařským firmám i developerům. Podobné je to i na jiných místech národního parku. Vykácení vzácných horských lesů by znamenalo faktický konec národního parku. Milovníci přírody z celé republiky před ilegálním kácením brání divokou přírodu, která je smyslem parku a kterou zde obdivují statisíce turistů.”


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz