Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Poradenská firma: Do roku 2013 zlevní solární panely o polovinu

4. 8. 2011 - PRAHA [EcoMonitor]

Z analýzy poradenské společnosti Ernst & Young vyplývá, že obnovitelné zdroje energie mohou být do deseti let konkurenceschopné i bez dotací, píše deník Guardian.

Ceny solárních panelů padají a do roku 2013 bude jejich cena oproti roku 2009 poloviční, uvádí se ve zprávě poradenské společnosti Ernst & Young. Zatímco v roce 2009 přišel jeden watt instalovaného výkonu na více než 2 dolary, letos je to pouze dolar a půl. Podle makléřů a analýz z průmyslu bude pokles pokračovat a v roce 2013 již bude cena jeden dolar.

Nyní je elektřina z fotovoltaických panelů ekonomicky výhodná jen díky garantovaným výkupním cenám. Podle analýzy by klesající ceny sluneční elektřiny a rostoucí ceny fosilních paliv mohly učinit tento zdroj energie konkurenceschopný i bez dotací. A to do deseti let. Do té doby již firmy s velkou spotřebou zřejmě přejdou na solární energii. Ta ač nedotovaná, bude prý již mezi lety 2016 až 2019 levnější než ta konvenční.

Británie se rozhodla podporu směřovat na malé instalace, ale předseda Solar Trade Association Howard Johns tvrdí, že smysl dává podpora všech instalací a díky rychlému rozvoji se solární energetika obejde bez dotací relativně brzo. Johns si také pochvaluje, že o zářné budoucnosti solární energetiky mluví nezávislí konzultanti.

Ministr pro klima Greg Barker řekl Guardianu, že Británie podcenila potenciál sluneční energie, nicméně vzhledem k poklesu cen doufá, že se pro podporu velkých solárních instalací najdou nové cesty.

Podobná data jako Ernst & Young uvádí i finanční agentura Bloomberg New Energy Finance, která hovoří o drastickém měsíčním poklesu cen vysoce kvalitního křemíku o 28 %. Křemík je nezbytnou součástí většiny panelů.

Pozitivní informace ale kontrastují s názorem britských vládních poradců z Výboru pro změnu klimatu – ti nedávno uvedli, že energie ze slunce je pro Británii příliš drahá.

Podle článku Duncana Clarka „Price of solar panels to drop to $1 by 2013, report forecasts“ zveřejněném na serveru guardian.co.uk dne 20. června 2011.


-red-
Martin Singr

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz