Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pode Bal naučí diváky Fresh Film Festu jak „mystifikovat a takticky znemožnit“

17. 8. 2011 - PRAHA [Econnect]

Téma VZDORU se na letošním Fresh Film Festu (24. – 28. srpna v Praze) odrazí nejen při výběru celovečerních filmů, ale také při doprovodných akcích. Jednou z hlavních událostí se stane workshop s českou uměleckou skupinou Pode Bal, která představí 25. a 26. srpna v pražském divadle Ponec hlavní myšlenky, na nichž jsou její akce a tvorba založeny.

„Proč využívat pro vlastní účely současné komunikační strategie v nezávislé tvorbě? Musí s reklamními principy počítat dnešní umění a aktivistické projekty? Co znamená demarketing, mystifikace a cílené znemožnění? To je jen několik otázek, o kterých budou členové Pode Bal diskutovat,“ říká Radka Weiserová, vedoucí produkce Fresh Film Festu. Workshop je určen široké veřejnosti. První část (25. srpna dopoledne), kdy Pode Bal ukáží principy své tvorby a případové studie, je přístupná bez přihlášení a bude tlumočena do angličtiny. Na druhou část (25. srpna odpoledne a 26. srpna po celý den), kdy účastníci budou aktivně pracovat v dialogu s Pode Bal na svých projektech, je nutné se přihlásit předem. Přihlášky na druhý den s omezenou kapacitou je možné posílat na adresu workshop@freshfilmfest.net do 24. srpna do 17 hodin.

Do podobného – vzdorovitého, aktivistického a často provokativního - směru tvorby se řadí další host festivalu – belgické kabaretní sdružení Neveneffecten, tamější „obdoba“ skupiny Pode Bal. Jeho členové osobně uvedou program televizních skečů, kdy zdařilé mystifikace zmátly nejen diváka, ale i významné instituce a vyvolaly v zemi doslova mediální bouři.

Členka letošní poroty Theatre Optique, Katarzyna Kozyra, patří k nejuznávanějším polským umělkyním současnosti. Její dílo, které zahrunuje performance, instalace i video art, se dotýká aktulálních společenských témat a věnuje se i často tabuizovaným otázkám stárnutí, genderu, smrti nebo nemoci, ale i víře. S její prací bude možné se detailněji seznámit na Fresh Film Festu prostřednictvím promítání série dokumentující její dlouhotrvající projekt „In Art Dreams Come True“, která bude uvedena v Polském institutu v Praze.

Nezávislé studio Amanita Design proslavily zejména oblíbené online počítačové hry Samorost 1 a 2 a Machinárium, ale také její zakládající člen Jakub Dvorský, který je výtvarníkem celovečerního loutkového filmu Jana Svěráka, Kuky se vrací. Jakub Dvorský (člen poroty Theatre Optique) představí na festivalu nové projekty Amanita Design, mezi nimiž nebudou chybět hry Samorost 3 a Botanicula, jejíž vydání je plánováno na konec tohoto roku.

Festival z bohatého doprovodného programu nabídne také možnost zúčastnit se několika dalších workshopů. S lektory mezinárodního centra pro umění a nové technologie CIANT si budou zájemci moci vyzkoušet fotografickou techniku Light paintingu – práci s pohybem světla v průběhu doby, kdy snímek vzniká. V rámci workshopů „3 zastavení s čerstvým filmem“ budou mít návštěvníci příležitost navštívit kameramanskou, animační a střihovou dílnu, kde je se základními pravidly filmařské práce seznámí pedagogové Aeroškoly.

Taneční představení Found & Lost švédské choreografky Charlotty Öfverholm bude možné navštívit v divadle Ponec. Choreografie tohoto fyzicky náročného tanečního duetu vznikla na míru pro skupinu VerTeDance a tanečnice Veroniku Kotlíkovou a Terezu Ondrovou.

Osmý ročník Fresh Film Festu, jednoho z nejrespektovanějších evropských festivalů zaměřených na celosvětovou debutovou a studentskou tvorbu, nabídne od 24. do 28. srpna v Praze téměř 120 snímků v soutěžní i nesoutěžní části. „Oproti loňsku jsme posílili právě nesoutěžní program s celovečerními debutovými filmy, tj. s prvními nebo druhými snímky daného režiséra,“ říká Martin Pošta, ředitel festivalu. „Řada z nich prošla festivaly v Cannes, Berlinale či Sundance. Jejich společným jmenovatelem je jejich progresivnost, neotřelost a novátorství, a také to, že je jinde než u nás neuvidíte,“ vysvětluje.

Soutěžní program v několika kategoriích představí to nejzajímavější, co se za poslední rok urodilo na celém světě v debutové či studentské tvorbě. „Vybíráme z téměř 1.500 přihlášených snímků,“ doplňuje Martin Pošta. Projekce a festivalový program budou probíhat v Paláci Akropolis, kině Světozor, Kině 35 ve Francouzském institutu, v divadle Ponec, doprovodný program se bude konat i v Polském institutu a na FAMU. Projekce zdarma nabídne Letní kino v Riegrových sadech.

• Festivalu se zúčastní také skupina Neveneffecten, belgická obdoba Pode Bal, nebo Katarzyna Kozyra, jedna z nejuznávanějších polských umělkyň současnosti
• Doprovodný program nabídne novinky od Amanita Design, filmařské workshopy, taneční představení i filmovou cyklojízdu


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz