Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nike se zavázal odstranit jedy ze své výroby

18. 8. 2011 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Nike, největší výrobce sportovního oblečení, dnes zareagoval na kampaň Greenpeace – Detox a zavázal se, že do roku 2020 nebudou z výroby jeho produktů unikat žádné nebezpečné látky. Závazek se vztahuje i na všechny dodavatele Nike. Slib firmy Nike přišel pět týdnů po uveřejnění studie Greenpeace „Špinavé Prádlo“. Ta odhalila vazby mezi čínskými textilními továrnami, které zamořují tamní řeky a světovými oděvními firmami včetně Nike, Pumy a Adidasu.

Nike se konkrétně zavázal, že odstraní toxické, persistentní, bioakumulativní a další nebezpečné látky, včetně hormonálních disruptorů, napříč celým dodavatelským řetězcem. Kampaň Greenpeace pokračovala i během včerejšího fotbalového utkání mezi FC Barcelonou a Realem Madrid. Tito dva zapřísáhlí rivalové patří nejenom k nejlepším na světě, ale ještě navíc jednoho z nich sponzoruje firma Nike, druhého firma Adidas.

Aktivisté Greenpeace a místní umělci promítali na stadionu Nou Camp sto tisícům přítomných fanoušků vzkazy typu: „Kontaminovat řeky není fair play“. V samotném zápase zvítězila Barcelona, sponzorovaná Nike 3:2 nad Realem, který hájí barvy Adidas.

„Nike nezvítězil nad Adidas jen včera Barceloně, ale uštědřil velkému rivalovi i další výprask, a to v Greenpeace Detox kampani, když se zavázal eliminovat úniky nebezpečných látek ze své výroby, a to napříč celým dodavatelským řetězcem,“ řekl Martin Hojsík z Greenpeace International. „ Ale poražení nemusí hned házet ručník do ringu – i Adidas se může zavázat k nulovým emisím nebezpečných látek a dalším krokům, které ovlivní chování celého textilního průmyslu. Pak může znovu triumfovat.“

Nike k závazku odstranit do roku 2020 emise nebezpečných látek přidal právě i slib, že se bude věnovat otázce „práva na informace“, tak aby zajistil plnou informovanost o chemikáliích, které jeho dodavatelé vypouštějí do životního prostředí. Zároveň prohlásil, že využije svého vlivu, znalostí a zkušeností ve prospěch odstranění nebezpečných látek napříč celým textilním průmyslem. Během 8 týdnů Nike zveřejní implementační plán pro své závazky.

„Závazky, které Nike přijal, ukazují, že zatím není v souboji o „šampiona budoucnosti bez jedů“, většího favorita. Ale Greenpeace bude samozřejmě pečlivě zkoumat jeho implementační plány, aby bylo zřejmé, že to Nike myslí s odstraněním nebezpečných látek skutečně vážně,“ pokračuje Hojsík.
Greenpeace je nezávislá mezinárodní ekologická organizace působící ve více než 40 zemích světa již 40 let. Naším cílem je chránit životní prostředí a nenásilnými prostředky upozorňovat na jeho poškozování. Greenpeace vede kampaň, aby se zastavilo průmyslové znečišťování vod persistentními látkami a hormonálními disruptory. Cílem kampaně je přimět vlády a korporace, aby přestaly nečinně přihlížet a učinily rázné kroky k budoucnosti bez toxických látek.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz