Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté budou demonstrovat proti utrácení psů ve slovenských karanténních stanicích

18. 8. 2011 - PRAHA [Econnect]

Toulavé a ztracené psy čeká na Slovensku často velmi smutný osud. Některé psy utratí hned po odchytu, někteří se dostanou do tzv.karanténních, či asanačních stanic. Na mnoho z nich zde čeká smrt a nevyhovující podmínky. Pokud Vám jejich osud není lhostejný, přijďte svou účastí podpořit Výzvu slovenské vládě. Demonstrace se koná 24. 8. 14 - 16 hodin před Velvyslanectvím Slovenské republiky, na adrese Pelléova 87/12, Praha 6 - Bubeneč.

I když SR stále ještě nepodepsala Evropskou dohodu o ochraně zvířat v zájmovém chovu, má vlastní zákon zaručující zvířatům jistá práva a ochranu před lidskou svévolí a krutostí.

Přesto ještě v dnešní době existují na Slovensku taková zařízení, jako jsou karanténní stanice, kde jsou psi drženi ve velice nevyhovujících podmínkách. Svévolné utrácení psů i březích fen je na denním pořádku. Zvířata zde žijí v nehumánních podmínkách, mrazu, na studeném betonu a bez odpovídající veterinární péče. Tato místa jsou semeništěm nemocí a parazitů. Fenám se v takových podmínkách rodí štěňata, která umírají. Proto mají některé karanténní stanice, zcela oprávněně, pověst psích koncentračních táborů. I když pes není utracen, čeká ho v této stanici většinou jen klec, beton a trocha krmení.

K velké snaze slovenských občanských sdružení a dobrovolníků se připojili i dobrovolníci z Čech a jiných zemí, kteří tyto psy zachraňují, řeší tak však jenom důsledky. Je ale nutné bojovat především proti příčině – proti lidské necitelné lhostejnosti. Chceme, aby si Slovensko uvědomilo, že chce-li skutečně patřit do civilizovaného světa, musí přestat ignorovat tento problém a zaujmout jasné stanovisko.

Je třeba změnit to nejdůležitější – zákony, které budou zvířata skutečně chránit, systém, který bude dodržování těchto zákonů střežit a majitele tak donutí k zodpovědnosti, nezaměnitelnou evidenci zvířat a především zavedení kastračního programu. Ten považujeme za stěžejní počátek řešení nadpočetné psí populace, což je problém nejvíce zřetelný ve středním a východním Slovensku, konkrétně v romských osadách. Kastrační program, podporovaný ze státního fiskálu, je humánní řešení používané ve vyspělých státech k regulaci populace volně pobíhajících zvířat. Tento, již v tolika státech vyzkoušený postup, je také výhodný z hlediska veřejných financí . Kastrace jedné feny je nepochybně finančně šetrnější, než péče a následné uspání několika desítek psů pocházejících z linie zvířete, které mohlo být kastrováno a neschopno reprodukce.

Výzva Slovenské vládě

1. Zastavte zbytečné utrácení psů ve slovenských karanténních stanicích a začněte neprodleně řešit nehumánní podmínky, ve kterých zvířata v těchto zařízeních žijí!
2.Zaveďte kastrační a osvětové programy, které by mírnily problémy s přemnoženou psí a kočičí populací přímo v zárodku.
3. Podporujte úzkou spolupráci karanténních stanic s ochránci zvířat a převádějte tato zařízení do jejich správy. Lidé, kteří mají zvířata skutečně rádi, pro ně dokážou, i v rámci současných zákonů, udělat mnoho.
4. Zpřísněte zákony na ochranu zvířat a udělujte odpovídající tresty tak, aby se Slovensko v ochraně zvířat zařadilo mezi civilizované země Evropy.
5. Zpřístupněte karanténní stanice veřejnosti a uložte těmto zařízením povinnost nalezená zvířata evidovat a inzerovat.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz