Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obama otevírá Aljašku další těžbě ropy

26. 8. 2011 -, EcoMonitor

Prezident Barack Obama oznámil, že v oblasti National Petroleum Reserve na Aljašce budou otevřeny nové vrty. Podle deníku LA Times jde o reakci na kritiku, že americký prezident dostatečně razantně neřeší rostoucí ceny energií. Součástí širšího energetického plánu má být i obecné zrychlení při hodnocení dopadů na životní prostředí u průzkumů ropných nalezišť. Podle deníku jsou ve hře i šance na prezidentovo znovuzvolení v roce 2012.

Nová prezidentská ropná strategie zahrnuje zrychlené environmentální posuzování průzkumu nových nalezišť v Atlantiku a prodloužení smluv ropným společnostem, jejichž činnost v Mexickém zálivu a Severním ledovém oceánu byla zastavena po loňské havárii ropné plošiny BP.

Spojené státy spotřebují za den čtvrtinu z celosvětové denní produkce ropy, svou spotřebu jsou přitom schopny z vlastních zdrojů pokrýt jen ze 2 %. I proto se ozývají hlasy, že zpřístupnění Aljašky těžbě sotva ovlivní ceny na domácím trhu.

Přesto se republikáni i demokraté výjimečně shodují na tom, že domácí produkce ropy může být dobrou odpovědí na rostoucí ceny pohonných hmot, která brání znovuvzkříšení ekonomického růstu země. Současně Obama vyjádřil nespokojenost s růstem zisků energetických společností, které jsou přitom dotovány státem. „Musíme se vypořádat s několika problémy,“ říká Mark Begich, senátor za demokraty. „Aby šla cena dolů, musíme produkovat více. Potřebujeme dlouhodobou, agresivní a přizpůsobivou strategii a o tu se teď pod tlakem prezident pokouší.“

Republikáni si oproti tomu tolik servítek nebrali, když prezidentův plán hodnotili: „Konečně řekl to, co my už víme dlouho. Navýšení domácí těžby přinese odlehčení našemu rozpočtu, a navíc vytvoří pracovní příležitosti,“ tvrdí Doc Hastings. „Ale jeden populární krok prezidenta pod tlakem nevyrovná dva roky administrativy ruinování trhu práce a uzamykání amerických zdrojů energie.“

Turisté na procházce jihozápadní částí National Petroleum Reserve.
Turisté na procházce jihozápadní částí National Petroleum Reserve.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Romandial / Wikimedia Commons
Obama je podle deníku připraven naslouchat myšlenkám, jak nejlépe využít domácí energetický potenciál, a to od odborníků z obou stran, bez ohledu na politickou příslušnost. Environmentalisté ale zdroji takových informací nejsou. Přesto to některé zelené zástupce přírody nechává poměrně klidnými. Podle slov Marilyna Heimana, vedoucího skupiny pro arktický program Pew, se jen prezident snaží o energetickou nezávislost na nestabilních zemích, jistě prý bude postupovat bezpečněji než dosavadní snaživci o otevření aljašských ropných zdrojů. V současnosti má aljašské teritorium se zákazem těžby plochu 23,5 milionů akrů, je domovem milionů tažných ptáků a slouží jako zdroj potravy „domorodých“ rybářů a lovců.

Článek byl uveřejněn 14. 5. 2011 na serveru LA Times pod názvem „Obama to open Alaska petroleum reserve to new drilling“.

Radomír Dohnal

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz