Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Iniciativa pro kulturu: Desítky pražských kulturních projektů jsou odsouzeny k zániku

1. 4. 2005 - PRAHA [Econnect]

Současná situace v pražské kultuře připomíná podle asociace Iniciativa pro kulturu příběh ukřižování Krista. Happeningem na toto téma dali ve čtvrtek ráno zástupci iniciativy před budovou pražského magistrátu najevo, že nejsou spokojeni se současným vývojem v oblasti přidělování víceletých grantů a kulturní politikou magistrátu. Zástupci iniciativy tvrdí, že zhruba osmdesát projektů kladně ohodnocených experty bylo lednovým rozhodnutím o neudělení grantu odsouzeno k zániku.

„Proces přeměny dosavadního, námi kritizovaného, grantového systému, který navrhl na začátku února pražský primátor Bém, dosud nezačal. Apelujeme proto na představitele města, aby urychleně zahájili plánovanou práci expertních skupin. Ty by měly nastavit transparentní a odborné posuzování kulturních projektů tak, aby nedocházelo k politické manipulaci při rozdělování grantových prostředků,“ prohlásila zástupkyně iniciativy Yvona Kreuzmannová z divadelní scény Tanec Praha.

Lednové rozdělení grantových peněz zastupitelstvem pražského magistrátu ohrožuje podle zástupců iniciativy realizaci desítek kvalitních kulturních projektů. Iniciativa pro kulturu proto žádá vypsání druhého kola grantového řízení a přesunutí finančních prostředků na záchranu umělecky kvalitních projektů. Nové grantové řízení musí transparentním a rovným způsobem odrážet dosavadní umělecké výsledky všech žadatelů.

Asociace kulturních organizací Iniciativa pro kulturu vznikla z popudu primátora a již před 2 týdny radnici předala návrhy deseti osobností do expertních skupin. Zástupci iniciativy považují za nezbytné odložit blížící se dubnovou uzávěrku grantů pro víceleté financování na letošní podzim, aby tak žádosti již mohly být posouzeny na základě výsledků práce expertních skupin.

„Pokud zůstane grantová komise v původním složení, ve kterém odvedla velmi špatnou práci, můžeme očekávat, že se peníze opět rozdělí pro politicky vhodné subjekty. Čím méně bude magistrát vstřícný, tím je větší riziko, že kvalitní a alternativní kultura v Praze zanikne. Zatím žádný impuls ze strany magistrátu nepřišel,“ uvedla Kreuzmannová.

Podle zástupců magistrátu se celá kauza ohledně přidělování víceletých grantů postupně řeší. „Návrhy pražské kulturní obce bereme jako podnět pro naši práci. Spolupráce mezi iniciativou na ustanovení expertních komisí běží tak, jak bylo dohodnuto na workshopech s primátorem, nevidíme tam žádný problém. Faktem však zůstává, že kulturní obec měla zpoždění při delegování členů komise,“ řekl tiskový mluvčí magistráru Jiří Wolf.

Vzpouru umělců vyvolalo loňské říjnové zasedání grantové komise, která pražskému Paláci Akropolis přidělila na nadcházející čtyři roky více než 60 milionů korun, což představuje dvojnásobek druhé nejvyšší udělené částky. Způsob rozdělování grantů se většině kulturní obce sice nelíbil už dříve, avšak v tomto případě všem zúčastněným došla trpělivost. Kulturní centrum Palác Akropolis je totiž spojen s osobou Pavla Hurdy (ODS), který je spolumajitel Paláce Akropolis a zároveň pražský zastupitel, což pražská kulturní obec považuje za nepřijatelný střet zájmů.

V článku pro týdeník Respekt Pavel Hurda již dříve prohlásil, že nevidí rozpor mezi svými podnikatelskými a politickými aktivitami. „Pro mě je politika důležitější. A v grantech já opravdu nevidím žádný problém. Každý, kdo umí počítat, ví, že z toho nic nemám.“ Ředitel Paláce Akropolis Jaroslav Raušer řekl v diskusi na stránkách Literárních novin, že navrhovanou částku považuje za adekvátní vzhledem k tomu, že jejich kulturní záběr se rozšiřuje o finančně náročnější a atraktivnější projekty.

Žižkovský Palác Akropolis se také společně s několika dalšími kulturními organizacemi jako např. hudební klub Rock Café, Muzeum fotografie o.s., Pražský dům fotografie a Centre for Central European Architecture odmítl připojit k Iniciativě pro kulturu. Zástupcům těchto kulturních scén se nelíbí, že vzniklé sdružení Iniciativa pro kulturu příliš upřednostňuje roli divadel a přehlíží názory a postoje jiných uměleckých disciplín a kulturních oblastí.

"Je to v podstatě jen přemalovaná Iniciativa 4 body pro kulturu, která je zaměřena výhradně na udržení podpory divadel z veřejných financí a na zakonzervování stavu, kdy klubová scéna, výtvarné umění, literatura, architektura, film, fotografie, nová média a další umělecké disciplíny mají ke grantům v porovnání s divadly omezený přístup," prohlásil Jaroslav Raušer, ředitel pražského Paláce Akropolis.

Prohlášení "4 body pro kulturu" z loňského října podpořilo dosud více než dvě stě padesát divadelníků, výtvarníků i dalších členů kulturní obce. Podporu prohlášení vyjádřila také Herecká asociace.

Nově vzniklá asociace "Iniciativa pro kulturu" je otevřená neziskovým organizacím, které se zabývají uměním na bázi veřejně prospěšné činnosti. Mezi hlavní poslání asociace patří: sjednotit zásadní požadavky členů z oblasti kultury a umění vůči obecním a krajským správám, vládě, parlamentu a prosazování potřebných legislativních, systémových a ekonomických změn k naplnění těchto požadavků.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz