Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni otevřel v Afghánistánu další dívčí školu

5. 4. 2005 - PRAHA [Člověk v tísni/Econnect]

Za přítomnosti představitelů vesnic a místních komunit byla 31.března slavnostně otevřena v severním Afghánistánu nová dívčí škola. Ve vesnici Lanhgar Khana, zhruba dvacet kilometrů od města Mazáre Šaríf, ji postavila společnost Člověk v tísni. Stavba budovy pro takřka šest stovek žákyň v hodnotě 1,8 miliónu korun byla financována především z příspěvku nadace American Friends Service Commitee, dále ze sbírky SOS Afghánistán a takřka sto tisíci korun přispěli v rámci projektu Madan také drobní dárci. Na financování a výstavbě se rovněž podílela místní komunita.

Dívčích škol je v Afghánistánu velký nedostatek. Dívky, které neměly v minulosti přístup ke vzdělání vůbec, se nyní mnohdy musí učit ve stanech nebo na zahradách. Proto společnost Člověk v tísni iniciovala projekt Madan, v rámci kterého mohou drobní dárci formou přímého financování napomoci výstavbě nových vzdělávacích zařízení pro dívky.

V Langhar Khaně v minulosti již dívčí škola stála. Nejprve ji však vypálili mudžáhedíni, podruhé hnutí Tálibán, které v zemi vládlo až do roku 2001. Nyní se ji s českou pomocí podařilo postavit znovu. Dvoupatrová zelenobílá budova má celkem pět tříd, ve kterých se dívky učí na dvě směny. "Vzdělání se nyní bude šířit mnohem více, neboť vzdělané dívky, jež jednou budou matkami, budou chtít, aby i jejich děti chodily do školy," řekl v den otevření Moulawi Abdul Bašír, ředitel nové školy.

Kromě budovy samotné plánuje společnost Člověk v tísni výstavbu školní knihovny a domku pro školníka. Dívčí škola by také měla být vybavena nábytkem a stovky dívek by měly v nejbližších dnech dostat nové učební pomůcky, jako jsou knihy a sešity. Na jejich koupi se budou podílet české školy, které se zapojily do připravovaného projektu partnerských škol.

"Cílem partnerství vždy jedné české a jedné afghánské školy je komunikace mezi dětmi ze dvou odlišných kultur, a také zajištění dlouhodobé podpory pro afghánské školy," říká Šárka Zahradníková ze společnosti Člověk v tísni. Do projektu partnerství se v České republice zatím přihlásily dvě školy z Prahy a jedna z Mladé Boleslavi.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz