Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nejvyšší správní soud dal za pravdu odpůrcům investice nadnárodní společnosti NEMAK

6. 4. 2005 - BRNO [Econnect / Ekologický právní servis]

Nejvyšší správní soud zrušil soudní rozhodnutí týkající se územního a stavebního rozhodnutí na první stavbu jedné z největších zahraničních investic nadnárodní společnosti NEMAK v Havrani na Mostecku. Dále zrušil dvě další rozhodnutí na obslužné komunikace pro výrobní závod NEMAKU. Podle Pavla France z Ekologického právního servisu (EPS) jde důležitá soudní rozhodnutí, která mohou znamenat zvrat ve vývoji celé kauzy.

„Jedná se o významný posun v kauze NEMAK, avšak zatím nemůžeme předjímat konkrétní dopady na další jednání soudu. Celá kauza se nyní vrací k projednávání na Krajském soudě v Ústí nad Labem, který bude muset respektovat rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a bude muset napravit pochybení v tomto sporu. Krajský soud bude muset nyní k řešení této kauzy přistupovat s větší pečlivostí a zodpovědností,“ uvedl Pavel Franc z EPS.

Nejvyšší správní soud zrušil čtyři rozsudky Krajského soudu v Ústí nad Labem, který nevyhověl žalobám podaným organizací právníků GARDE – Globální odpovědnost Ekologického právního servisu (GARDE – EPS) a zemědělce Jana Rajtera, jemuž zahraniční investice nadnárodní společnosti NEMAK může ohrozit jeho zemědělskou činnost.

„Doufáme, že se nadnárodní společnost NEMAK bude konečně zodpovídat za své bezohledné chování, které předvádí v České republice,“ komentoval rozhodnutí Nejvyššího správního soudu právník Pavel Franc z GARDE – EPS.

Kauzu charakterizuje bezohledný postup nadnárodní korporace, nezákonný postup státních orgánů včetně Ministerstva životního prostředí, které jí v tomto přístupu napomáhají, a velká liknavost při rozhodování soudů. „Především postup Krajského soudu v Ústí nad Labem nelze nazvat jinak než jako diletantský a nezodpovědný,“ dodává k tomu právník Vítězslav Dohnal z týmu právníků GARDE - EPS.

V roce 2001 se na GARDE - EPS obrátila rodina sedláka Rajtera, která hospodaří v posledním zachovalém zemědělském území těžbou postiženého regionu v okolí Havraně u Mostu. Mexická společnost NEMAK rozsáhle podporovaná investičními pobídkami se s posvěcením vlády rozhodla umístit svou továrnu na výrobu hliníkových hlav do automobilových motorů do oblasti, kde Rajterovi léta úspěšně sedlačí. Od té doby se EPS kauze intenzivně věnuje - účastní mnoha správních a soudních řízení týkajících se továrny společnosti NEMAK a průmyslové zóny Joseph. EPS především poukazuje na nesmyslnost a nezákonnost umístění zóny Joseph v dané lokalitě a zdravotní rizika spojená s továrnou NEMAKu, která bude zdrojem rakovinotvorných dioxinů.

Již dříve také vyzvalo třináct českých ekologických organizací zakladatele NEMAKu, firmu Ford Motors Company, která drží 25% akcií firmy a prohlašuje se za nejekologičtější automobilku světa, aby přispěla k zastavení aktivit NEMAKu ve stávající lokalitě. Spor o NEMAK se postupně stal jedním z nejznámějších případů kontroverzního působení nadnárodních společností v České republice a také známou mediální kauzou.

Fotografický cyklus „Příběh sedláka Rajtera - od kolektivizace ke globalizaci“ Ibry Ibrahimoviče popisující dramatický příběh sedlácké rodiny Rajterů, kterým život změnila investice společnosti NEMAK v Havrani u Mostu, získal hlavní cenu - Křišťálové oko - 9. ročníku domácí soutěže novinářské fotografie Czech Press Photo 2003 i první cenu v kategorii „Každodenní život“.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz