Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochránci přírody protestují peticí proti Zákonu o výstavbě dálnic

14. 4. 2005 - PRAHA [Econnect / o. s. Nad Drahaňským údolím]

Petici proti zákonu, který má urychlit výstavbu dálnic na úkor práv vlastníků pozemků i ochrany přírody, se rozhodlo senátorům a senátorkám adresovat občanské sdružení Nad Drahaňským údolím. Poslanecká sněmovna Zákon o výstavbě vybraných dálnic, rychlostních silnic, tranzitních železničních koridorů a o změně některých zákonů schválila a nyní zákon přichází do Senátu; sdružení proto vyzývá k podpisu petice nejpozději do 24. dubna.

"Zákon je pro nás nepřijatelný - urychlí totiž přípravu a výstavbu kontroverzních dálnic, tedy i stavbu severozápadní segmentu silničního obchvatu Prahy, omezí práva vlastníků pozemků, dotčených obcí i ochrany přírody a krajiny. Zákon je také zaměřen proti občanským iniciativám a jejich právu vstupovat do správních řízení," uvádí zástupkyně sdružení Hana Francová.

Zákon, který má Senát projednávat, je podle autorů petice protiústavní, protože je v rozporu s ústavně zaručenou rovností vlastnického práva. " V Listině základních práv a svobod čl. 1 stanoví, že lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i právech a čl. 11 navazuje, že vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu. Vyvlastnění je sice ústavně přípustné podle čl. 11 odst. 4 Listiny na základě zákona a za náhradu, ale veřejný zájem se musí prokázat ve vyvlastňovacím řízení," uvádí se v petici. Pokud by však vyvlastňování bylo vedeno podle dálničního zákona, veřejný zájem se prokazovat ve vyvlastňovacím řízení nemusí, protože dálniční zákon přímo říká, že vyjmenované komunikace jsou ve veřejném zájmu; takovým postupem by bylo porušeno i právo na spravedlivý proces.

Petice dále upozorňuje, že zákon omezuje práva obcí, je zaměřen proti občanským iniciativám a jejich právu vstupovat do správních řízení a také nechrání přírodu a životní prostředí - například tím, že je zakázáno vyžadovat varianty k posouzení vlivu stavby na životní prostředí či tím, že při stanovení velmi krátké lhůty dní k podání stanoviska ke stavebnímu řízení orgán ochrany přírody žádné řízení ani nestihne vést.

Cílem sdružení Nad Drahaňským údolím, dotčených obcí a dalších občanských iniciativ je zabránit realizaci takzvané varianty J při budování silničního okruhu kolem Prahy a tím ochránit životní prostředí a četné přírodní památky na severním okraji hlavního města před stále narůstající tranzitní dopravou. Sdružení se snaží o prosazení varianty Ss, navržené občanskými iniciativami při hledání přijatelnějšího řešení, obcházející město zhruba o 3 km severněji, převážně ve volné rovinaté krajině a obkružující menší obce Pražského regionu.

Internetovou petici na internetových stránkách Občanského sdružení Nad Drahaňským údolím http://www.drahan.aktualne.cz je možné podepsat do 24. dubna 2005.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz