Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česká republika docení celoživotní práci pionýra světového videoartu Woodyho Vasulky

27. 10. 2011 - PRAHA [CIANT - Centrum pro umění a nové technologie]

Mezinárodní centrum pro umění a nové technologie v listopadu zahajuje program akcí mapujících život a dílo Woodyho Vasulky, jednoho z ,,otců zakladatelů“ světového videoartu. Cyklus přednášek a diskuzí doprovodí projekce unikátních filmů Woody Vasulky v kině Světozor. Stane se tak u příležitosti čtyřicátého výročí vzniku prvního newyorkského centra nezávislého umění The Kitchen, založeného právě českým rodákem Woodym Vasulkou, který se v průběhu své návštěvy stane po Miloši Formanovi dalším absolventem FAMU, jemuž bude udělen čestný doktorát Akademie múzických umění v Praze.
--
Ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů bude v Jihlavě uvedena Pocta Woodymu Vasulkovi, sestávající ze dvou různých projekcí jeho děl. V rámci zakončení jihlavského festivalu bude 29. října pokřtěna nově vydaná publikace Lenky Dolanové s názvem Woody Vasulka: Dialog s démony nástrojů.
--
V Praze proběhne cyklus přednášek, který se pokusí zasadit život a dílo Woodyho Vasulky do širších souvislostí. Přednášejícími budou autorka monografie Lenka Dolanová, kurátor Petr Vrána, pedagog Centra audiovizuálních studií na FAMU Miloš Vojtěchovský a dokumentarista a filmový teoretik Vít Janeček. Přednášky se uskuteční v prostorách Divus kavárny v Bubenské ulici v Praze – Holešovicích, vždy od 18.00. Tento cyklus doplní 9. listopadu unikátní projekce Vasulkových děl v malém sále kina Světozor s názvem The Vasulkas NY.
--
„16. listopadu bude Woodymu Vasulkovi udělen čestný doktorát na pražské AMU, kde na Filmové fakultě vystudoval v padesátých letech minulého století dokumentární tvorbu. Tento doktorát bude absolventovi FAMU udělen po více než deseti letech, kdy se jeho posledním držitelem stal Miloš Forman,“ uvádí koordinátor projektu Jan Rolník z o.s. CIANT. Po slavnostním ceremoniálu v malostranském Sále Martinů se ten samý den 16. listopadu od 18 hodin uskuteční za podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v prostorách Amerického centra Vasulkova master class, která bude přístupná veřejnosti.
--
,,Přínosem projektu bude připomenutí významu role Woodyho Vasulky ve vývoji světového mediálního umění a příprava velké retrospektivní výstavy naplánované na podzim příštího roku“, uzavírá Rolník.
--
Podrobný program akcí vázaných k návštěvě Woodyho Vasulky naleznete na stránkách Mezinárodního centra pro umění a nové technologie www.ciant.cz.
--
Projekt je realizován s finanční podporou Hlavního města Praha a Velvyslanectví USA v Praze. Partnery projektu jsou Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava, FAMU, kino Světozor a DIVUS.
--

U Vasulků v kuchyni: Setkání s Woody Vasulkou, zakladatelem avantgardního uměleckého centra v New Yorku
• 28.10. – 23.00 – Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava - THE VASULKAS - hudební dokumenty z New Yorku z let 1969 – 1971: Jimi Hendrix, Miles Davis, Herbie Hancock, Ten Years After, East Harlem Voices, Ron Ayers a další.

• 29.10. – 20.00 – křest knihy Lenky Dolanové „Woody Vasulka: Dialog s démony nástrojů“ v rámci zakončení Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu v Jihlavě – v přímém přenosu České televize

• 30. 10. – 13:30 – Kino Dukla, Jihlava, sál Edison – Pocta Woody Vasulkovi – projekce raných filmů Woodyho Vasulky na jihlavském filmovém festivalu

• 1.11. - 18.00 – kavárna Divus – The Kitchen Lectures vol. I - Lenka Dolanová představí svoji knihu v rámci první přednášky ze série přednášek „The Kitchen Lectures“. „Naše realita by měla být taková, o níž můžeme snít jako o utopii. To celé je paradox, protože já nevím, proč těmto strojům sloužím, a zcela jistě nechci, aby ony sloužily mně. Ochotně se však podrobuji tomuto procesu práce s nimi, nechávám je mluvit, nechávám je žít." (Woody Vasulka). Koláž z archívů Steiny a Woodyho Vasulkových, dokumentující život se stroji, a živo(s)t strojů.

• 9.11. – 20.00 – Kino Světozor – Světozor Vasulka Night - The Vasulkas NY - Hudební dokumenty (Jimi Hendrix, Miles Davis...) a americký videoart 70. let. S úvodem kurátora Petra Vrány.

• 15.11 – 18.00 – kavárna Divus – The Kitchen Lectures vol. II – Druhou přednášku ze série „The Kitchen Lectures" přednese umělec, kritik, teoretik nových médií a pedagog Miloš Vojtěchovský. „Z análů tažení konstruktérů proti mimetismu v umění a vědě: několik příkladů známých i pozapomenutých pokusů o konvergenci umění a vědy v kontextu díla The Vasulkas."

• 16.11 – 11.00 – FAMU – Slavnostní ceremoniál udílení čestného doktorátu FAMU pro Woodyho Vasulku

• 16.11 – 18.00 – Americké centrum – Master Class Woody Vasulka – speciální přednáška v Americkém centru Praha (Tržiště 13, Praha 1).

• 25.11 – Kino Perštýn – MOB konference a udílení cen – udílení cen v rámci mezinárodní soutěže videoartu na mobilních telefonech. Woody Vasulka udělí cenu jako předseda poroty. Současně proběhne konference na téma „Umění a mobilní technologie“

• 29.11 – 18.00 – kavárna Divus – The Kitchen Lectures vol. III – Režisér, dokumentarista a filmový publicista Vít Janeček v rámci druhé přednášky ze série „The Kitchen Lectures" přiblíží posluchačům prostředí raného amerického videoartu, v němž se pohyboval i host přednášky - Woody Vasulka.

• 6.12. – 18.00 – kavárna Divus – The Kitchen Lectures vol. IV – Umělec a kurátor Petr Vrána nechá posluchače série The Kitchen Lectures nahlédnout pod poklici raného světového videoartu 70. a 80. let minulého století. Jeho přednáška bude vycházet z mnoha let intenzivní spolupráce a přátelství s nejvýznamnějšími osobnostmi z tohoto žánru.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz