Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Oživení: Peníze z Pražských dopravních podniků tečou na Panenské ostrovy

8. 11. 2011 - PRAHA [Econnect]

Nevládní organizace Oživení o. s. získala informace o podezřelých smlouvách, podle nichž je velká část prostředků, které pražský Dopravní podnik vynakládá na nákup papírových jízdenek, převáděna bez řádného zdanění na Panenské ostrovy. Oživení dnes podalo trestní oznámení na Ing. Jana Janků, předsedu představenstva společnosti NEOGRAPH, a. s. a požádalo také o prošetření podezření z daňového úniku Finanční úřad pro Prahu 1.

Ve svém oznámení poukázalo Oživení na to, že v lednu 2008 uzavřel Dopravní podnik hl. m. Prahy novou rámcovou smlouvu s firmou NEOGRAPH a. s. na dodávku jízdenek. Ještě předtím, v srpnu 2007, ovšem tatáž společnost uzavřela smlouvu s firmou Cokeville Asset Inc. se sídlem na Britských Panenských ostrovech, která měla společnosti NEOGRAPH zprostředkovat získání zakázky na dodávku jízdenek.

Za tuto jednorázovou službu je od té doby na Panenské ostrovy odváděno 17 - 34 haléřů z každé jízdenky objednané Dopravním podnikem. Tímto způsobem dochází k odvodu podstatné části tržeb společnosti NEOGRAPH, a.s. do zahraničí anonymním příjemcům, a to pravděpodobně za fiktivní služby. Podle hrubé kalkulace Oživení si tak firma NEOGRAPH jen za léta 2008 – 2010 neoprávněně snížila svůj daňový základ o více než 58 miliónů korun.

„Smlouva s firmou z Panenských ostrovů vzbuzuje vážné pochybnosti o tom, v čem mělo vlastně zprostředkování kontraktu mezi Dopravním podnikem a firmou NEOGRAPH spočívat. Spíše se jedná o exemplární případ střetu zájmů, kdy někdo, kdo měl vliv na rozhodnutí o přidělení zakázky společnosti Neograph je zároveň majitelem firmy Cokeville Assets Inc. a tedy příjemcem peněz z této zakázky,“ uvádí Martin Kameník z Oživení.

„Nemůžeme prokázat, které konkrétní osobě tímto způsobem plynou peníze z veřejných zdrojů, ani že došlo k předání úplatku za zprostředkování takto „výhodné“ smlouvy, avšak zastírání daňových úniků uzavřením fiktivní zprostředkovatelské smlouvy podle našeho názoru prokázat lze,“ tvrdí právnička sdružení Petra Bielinová.

Oživení již v minulosti kritizovalo, že Dopravní podnik na dodávání papírových jízdenek nevypsal řádné výběrové řízení a zadal zakázku přímo firmě NEOGRAPH, a.s. Podnět nevládní organizace, která tento postup napadla, ovšem ÚOHS 15. dubna loňského roku zamítl s tím, že k pochybení nedošlo, protože se v případě jízdenek jedná o ceniny s ochrannými prvky, na které se nevztahují ustanovení zákona 137/2006 o veřejných zakázkách.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz