Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochránci zvířat v plynových maskách upozorňovali na kruté zabíjení kožešinových zvířat

25. 11. 2011 - PRAHA [Econnect]

V pátek odpoledne se v centru Prahy objevili jedinci v plynových maskách. Nejednalo se však o branné cvičení, byli to ochránci zvířat, kteří tímto
neobvyklým způsobem poukazovali na velmi kruté způsoby, jakými jsou zabíjena tzv. kožešinová zvířata, převážně norci.

"Dnešní akce se konala při příležitosti Světového dne bez kožešin, který již od roku 1985 probíhá po celém světě. Letos se do něj zapojilo více než 120 měst z celého světa. My jsme se k tomuto mezinárodnímu dni připojili již potřetí. Tento rok jsme se rozhodli zaměřit se na způsob, jakým jsou tzv. kožešinová zvířata zabíjena -- norci jsou udušeni plynem, lišky jsou usmrcovány elektrickým proudem," vysvětluje Lucie Moravcová z pořádající organizace Svoboda zvířat.

Při příležitosti Světového dne bez kožešin uspořádala Svoboda zvířat na náměstí Republiky informační stánek, v němž se kolemjdoucí mohli dozvědět a podebatovat o problematice kožešinové módy nebo si prohlédnout novou putovní výstavu s názvem Proti srsti, o které Lucie Moravcová říká: "Výstava obsahuje celkem 8 bannerů a stručně informuje o různých oblastech spojených s produkcí kožešin -- například o životní pohodě zvířat chovaných kvůli kožešinám na farmách či o jejich legislativní ochraně v jiných evropských zemích. Výstavu půjčujeme bezplatně školám a zájemcům z řad veřejnosti."

Použitím plynových masek dnes Svoboda zvířat poukázala na způsob, jakým jsou zabíjena tzv. kožešinová zvířata (převážně norci). "Jako jedna z povolených metod usmrcování hlavně norků je například udušení oxidem uhličitým či výfukovými zplodinami. Organizace na ochranu zvířat považují tyto metody za nepřijatelné vzhledem k tomu, že je obtížné dosáhnout spolehlivě vysoké koncentrace CO2 v komoře, kde má být zvíře usmrceno. Norci, jakožto z části vodní živočichové, jsou fyziologicky velmi dobře vyvinutí k dlouhodobému zadržení dechu. Jsou schopni detekovat nedostatek kyslíku v krvi a mají sklon k hypoxii, což znamená, že při plynování mohou velmi trpět. Dokonce i filtrované výfukové plyny způsobují úpadek do bezvědomí, kterému ale předchází excitace a křečový záchvat, pomaleji než čistý oxid uhelnatý. Tyto metody byly mimo jiné kritizovány i Vědeckým výborem pro otázky zdraví a welfare zvířat, i přesto jsou bohužel dále používány," dodává Moravcová.

Svoboda zvířat vede již od roku 1999 kampaň s názvem Proti srsti. Jejím cílem je prosadit zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v České republice. "O prosazení zákazu jednáme s vládou i poslanci. Za tímto účelem jsme také přesně před rokem spustili petici, kterou k dnešnímu dni podepsalo přibližně 6 000 občanů," uzavírá Moravcová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz