Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Část české nemocnice se vrátila ze Srí Lanky

19. 4. 2005
[BBC] -


Více než polovina personálu české polní nemocnice liberecké organizace Hand for Help se vrátila do České republiky. Po třech měsících se tak chýlí se konci mise, v jejímž rámci třicetičlenný tým pomáhal ve městě Gálle na jihu Srí Lanky obětem ničivé vlny tsunami, jež zemi postihla loni 26. prosince. V sobotu se domů vrátila další část nemocnice. Podle mluvčí organizace Hand for Help se za týden vracejí další dva technici a jedna zdravotní sestra. Do konce dubna tam podle ní zůstane asi pět lidí.

Na Srí Lance by měl zatím zůstat i šéf mise HfH Jaromír Dolanský a několik dalších členů týmu, kteří chtějí do konce měsíce se srílanskou stranou uzavřít jednání o dalším osudu polní nemocnice a jejího vybavení, o které má Srí Lanka zájem.

Podle jedné z variant by mohla polní nemocnice s vybavenou porodnicko-gynekologickou jednotkou zůstat tam, kde nyní stojí, tedy v blízkosti nemocnice Karapitija v Gálle. Otevřená je i možnost přesunu polní nemocnice do jiné lokality či její návrat do ČR a využití při dalších humanitárních misích.

Mise měla dvě části. První byla mobilní pediatrická jednotka, která za dobu působení ošetřila ambulantně i při výjezdech do terénu na 5000 lidí. Druhou částí mise byla porodnicko-gynekologická jednotka. Touto částí prošlo téměř 200 pacientek. Všichni členové této mobilní jednotky by měli být již po dnešku zpět ve vlasti.

První skupina devíti zdravotníků se vrátila ze Srí Lanky 10. dubna. Činnost porodnice provázely i negativní reakce. Některá česká média kritizovala chyby v přípravě, zejména skutečnost, že se v porodnici nerodí děti a že srílanské matky dávají přednost porodnici Mahamodara, kterou po vlně cunami pomohla obnovit Česká katolická charita.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Econnectu pro sociální oblast
Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz