Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vzácné bernešky rudokrké zimují na jižní Moravě a letos i ve východních Čechách

28. 12. 2011 - BRNO [Moravský ornitologický spolek]

Berneška rudokrká je jedna z nejkrásnějších hus a zároveň i jedna z nejvzácnějších. Odborníci odhadují, že jich na celém světě žije asi jen 40 tisíc kusů a jejich počet stále klesá. Jde tedy skutečně o jeden z nejohroženějších živočišných druhů na Zemi.

Bernešky rudokrké hnízdí v tundře západní Sibiře a zimují ve stepích kolem Kaspického moře. Od sedmdesátých let minulého století zimují také v Evropě, a to v Rumunsku u Černého moře a občas se jednotliví ptáci nebo malé skupiny objevují ve střední i v západní Evropě. V České republice se bernešky zcela ojediněle vyskytují pouze v zimním období na jižní Moravě v počtu od jednoho do čtyř kusů, ne však každoročně. Od roku 1928 do roku 1999 ornitologové zaznamenali pouze 12 výskytů v České republice. Za prvních 11 let tohoto století se objevily již 17krát a tuto zimu se u nás zdržují dokonce na dvou místech v počtu 14 kusů. Čtyři bernešky rudokrké letos zimují v hejnu hus běločelých a polních ve východních Čechách a dalších 10 kusů zimuje pod Pálavou u vodních nádrží Nové Mlýny. Jde tedy o rekordní výskyt tohoto celosvětově ohroženého druhu v České republice.

Berneška rudokrká je drobná husa vážící 1 – 1,5 kg s rozpětím křídel 110 – 125 cm. Má výrazné a nezaměnitelné zbarvení. Převládající černá barva peří kontrastuje s výrazným bílým pruhem na bocích, bílým kostřcem a bílou skvrnou mezi okem a zobákem. Nejvýraznějším rozlišovacím znakem je její rezavohnědé zbarvení na přední části krku a po stranách hlavy. Samci i samice jsou stejně zbarveni.

Bernešky se živí nejrůznějšími druhy trav a jejich semeny. Na zimovištích se nejčastěji pasou na ozimech nebo na polích po sklizni kukuřice. U nás se přidružují k početným hejnům zimujících severských hus polních a běločelých. To je však může stát i život, protože tyto husy jsou na jihu Moravy intenzivně loveny myslivci. I přesto, že jsou bernešky rudokrké celoročně hájeny, mohou se stát nechtěným terčem lovců, kteří střílejí do hejn letících husí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz