Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stovky občanů Lošova žádají primátora o ochranu před developerem a krajskými úředníky

11. 1. 2012 -, Econnect

Přes tři stovky občanů Olomouce – především obyvatelé městské části Lošov – žádají primátora, aby je ochránil před developerským záměrem výstavby nového městského satelitu v lokalitě „Zlatý důl“. Jen z Lošova se pod petici podepsalo 275 obyvatel, což je o 30 více, než přišlo z této městské části v roce 2010 ke komunálním volbám.

V lokalitě bývalé lesní školky totiž soukromý investor prosazuje převod deseti hektarů lesní půdy na stavební parcely. Poprvé se záměr objevil v konceptu nového územního plánu v roce 2010, kde je bývalá lesní školka popisována jako „lesnický brownfield“. Už v červenci 2010 se záměrem vyslovilo zásadní nesouhlas 380 obyvatel Olomouce, kteří se během čtyř dnů podepsali pod společnou námitku Hnutí DUHA Olomouc.

S developerským projektem nesouhlasil ani Odbor životního prostředí magistrátu města Olomouce a původně ani Krajský úřad Olomouckého kraje. Krajský úřad však za podivných okolností změnil své negativní stanovisko za kladné, když lživě vykládal stanovisko nadřazeného Ministerstva zemědělství. Do dnešní doby úřad svoji účelovou manipulaci s fakty nedokázal vysvětlit.

Podivné okolnosti, které schvalovací proces provázejí, vzbuzují u obyvatel Lošova pochybnosti o nezávislosti kompetentních orgánů ochrany přírody a žádají proto primátora a Radu města Olomouce, aby přijala všechna opatření k tomu, aby lokalita Zlatý důl zůstala lesním pozemkem tak, jak jej definuje zákon o lesích.

První petiční archy, odevzdané radnici tento týden, obsahují celkem 369 podpisů. Kromě obyvatel z jiných částí Olomouce (50) petici podpořili také občané s trvalým bydlištěm z jiných obcí, například z Velké Bystřice nebo majitelé rekreačních chat. Petice je stále možné podepsat například v Ekoporadně Hnutí DUHA Olomouc nebo petiční archy stáhnout na http://www.hnutiduha.cz/olomouc/.

Jan Kolenyák z Lošova řekl: „Tato kauza je jedním z mnoha příkladů, kdy ukazujeme jak se posunulo naše uvažování, kdy upřednostňujeme okamžitý a snadný prospěch nad ochranou obecných hodnot. Pokud existuje možnost volby, zda-li ochrana či obnova přírody nebo jednoduché technické řešení či okamžitý prospěch, tak bývá až příliš často upřednostňováno to, které je na úkor přírody, protože takové bývá mnohdy finančně výhodnější a jednodušší a proto se také snadněji obhajuje. V dnešní době si již nedokážeme vážit naší přírody a krajiny, protože z toho nepramení okamžitý zisk a příroda jako taková se navíc sama nedokáže bránit.

V tomto konkrétním případě je však náprava minulých škod nesmírně snadná a proto by nebylo moudré tuto příležitost propásnout. Stovky lidí, kteří lokalitu zná, daly svým podpisem jasně najevo, že naše příroda mnohým ještě není lhostejná a ochrana lesů je stále možností první volby.“

Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc řekl: „Občané Lošova docela jasně ukázali, jak chtějí, aby vypadalo prostředí, ve kterém žijí. Lokalita Zlatý důl je jen střípkem z mozaiky vadného konceptu územního plánu, který místo ochrany lesa, úrodné půdy nebo městské zeleně hájí zisky soukromých developerů. Dost znepokojující jsou okolnosti kolem měnících se stanovisek Krajského úřadu, ve kterých úředníci překrucují fakta a nejsou schopni vysvětlit, co je vedlo k náhlé změně názoru na lokalitu. Teď záleží na tom, zda politická reprezentace chápe svoji úlohu jako službu občanům, nebo jako místo porcování sfér vlivu vybraných developerů.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Hnutí Duha

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz