Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Křižovatka smrti: poslední naděje na rekonstrukci

20. 1. 2012 - PRAHA [Econnect/Auto*Mat]

Jedna z nejnebezpečnějších křižovatek v Praze, na nábřeží Kapitána Jaroše, se letos snad konečně dočká rekonstrukce. Právě zde před šesti lety bezohledný řidič smrtelně zranil Jana Bouchala, propagátora zklidňování dopravy a tvář iniciativy Auto*Mat, když se vracel na kole z práce domů. Úpravy křižovatky sice mají být provedeny během rekonstrukce tramvajové trati. Hrozí ale, že z finančních důvodů z projektu vypadnou a křižovatka bude nadále nebezpečným místem pro chodce i cyklisty. Oběti dopravních nehod připomene ve čtvrtek v 18 hodin tradiční cyklojízda Prahou. Loni zemřelo v hlavním městě při dopravních nehodách 39 lidí, počet dopravních nehod již od roku 2007 neklesá.

„Doufáme, že nové vedení města bude po letech přešlapování na místě považovat vyřešení této křižovatky za prioritu – nejen vzhledem k její symbolice,“ říká Vratislav Filler z iniciativy Auto*Mat. „Při rekonstrukci tramvajové trati má být křižovatka kompletně přestavěna, zmizí vysoké obrubníky a rozšíří se zastávkový ostrůvek. Do projektu se podařilo začlenit přejezdy pro cyklisty, které umožní bezpečné odbočení z nábřeží vlevo do ulice Dukelských Hrdinů,“ dodal Filler. Iniciativa o projektu informovala nového radního pro dopravu Josefa Noska i primátora Bohuslava Svobodu a požádala je o garanci, že na křižovatce potřebné přejezdy skutečně vzniknou.

Vzhledem ke stavu rozpočtu hlavního města, který dlouhodobě zatěžuje výstavba tunelu Blanka, ale podle Fillera hrozí, že se bezpečnostní opatření z projektu rekonstrukce škrtnou a opět odloží. „Do křižovatky poté nebude chtít nikdo zasahovat dalších dvacet let,“ obává se Filler. Dodatečná úprava křižovatky by kromě toho přišla daňového poplatníka mnohem dráž než realizace bezpečnostních opatření v rámci plánované rekonstrukce tramvajové trati.

Přátelé zemřelého Jana Bouchala usilují od roku 2006 o umístění pomníku, na nějž existují návrhy Davida Černého a Krištofa Kintery. Původně vítězný návrh sochaře Černého však byl svou formou i v kompromisní variantě nepřijatelný pro dopravní policii, protože by řidiče nutil zpomalovat.

„Pokud se má konečně zajistit bezpečnost křižovatky, chtěli bychom v rámci její rekonstrukce vyřešit jednou pro vždy i letitou otázku Bouchalova pomníku,“ říká Vít Masare z Auto*Matu. Improvizovaně plní roli pomníku už šest let tzv. "ghost bike", bíle natřené jízdní kolo. Zejména v USA se používá jako symbol pro místa nehod, jejichž oběť zemřela při jízdě na kole.

Vzpomínková cyklojízda na Jana Bouchala a další oběti dopravních nehod v Praze proběhne ve čtvrtek 19. ledna. V 18 hodin odstartuje z náměstí Jiřího z Poděbrad, v 18:30 se zastaví ve Sněmovní ulici, v místě někdejšího Bouchalova pracoviště. Odtud se cyklojízda vydá po trase poslední Bouchalovy cesty. V 19:15 proběhne krátké pietní setkání pěších i lidí na kolech právě na osudné křižovatce nábřeží Kapitána Jaroše s ulicí Dukelských hrdinů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz