Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

EPS: Politici audit ČEZu neviděli

3. 2. 2012 - PRAHA [Econnect]

Z žádosti o informace, kterou podali právníci EPS, vyplývá, že Ministerstvo financí vůbec nemá k dispozici výsledky interního auditu v ČEZ. Přesto dnes ministr Kalousek řekl, že pro něj platí výsledek vnitřního auditu v ČEZu, a nemá důvod ho zpochybňovat. Auditu věří i Nečas.

Interní audit ČEZu ČEZem, na který se oba odvolávají, nebyl zveřejněn – vyjma dvanáctistránkové prezentace. EPS proto podal na Ministerstvo financí žádost o informace, zda má celý audit k dispozici a zda jej přezkoumává. Z odpovědi ministerstva vyplývá, že se spokojilo s prezentací uveřejněnou na webových stránkách firmy ČEZ.

Ministerstvo uvedlo že: „nedisponuje žádnými dalšími informacemi o auditu nad rámec informací zveřejněných na shora uvedeném odkazu". Dopis byl datován 31. ledna 2012.

Ministr Kalousek, odpovědný za výkon vlastnických práv státu vůči společnosti ČEZ, přesto dnes tvrdil Hospodářským novinám: "Pro mne platí výsledek vnitřního auditu v ČEZ, nemám důvod ho zpochybňovat," podobně premiér Nečas: "Audit byl již zadán a já mu věřím."

„Vláda se zřejmě neobtěžovala si od firmy ČEZ audit vyžádat a jakkoliv jej přezkoumat. Přesto teď ministr Kalousek i premiér Nečas podle svých slov auditu věří. Nezbývá, než si položit otázku – čemu že to vlastně věří?“ řekl právník EPS Martin Fadrný.

Fadrný také upozornil, že audit (dle zveřejněné prezentace) nejde k podstatě věci a je nepřezkoumatelný. „Auditu mimo jiné vytýkáme, že nesrovnává výsledné ceny podezřelých projektů se zahraničím, neřeší dceřiné firmy ČEZ a neřeší ani vztah ČEZ a dalších firem holdingu Appian. Skutečný audit by se také tázal na obchodní partnery ČEZ s anonymními vlastníky a dotazoval by se konkurentů Škody Energy na to, zda byly konkrétní tendry v pořádku.“

Jan Šrytr, právník, který se věnuje případu předražené rekonstrukce Prunéřova, dodává: „Plzeňská Škodovka ve velké míře profitovala z projektů ČEZu, když byl Martin Roman ve vedení. Že se přitom jednalo o pochybné projekty, ukázkově dokumentuje případ modernizace největší české hnědouhelné elektrárny v Prunéřově. Ta je nejen zbytečně drahá a nerespektuje zákony, ale navíc se ukazuje, že v modernizované elektrárně patrně nebude ani čím topit.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz