Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nadace pomůže školám s ekologickou výchovou

28. 2. 2012 - LIBEREC [Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor]

Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor podpoří 19 škol a organizací pracující s mládeží celkovou částkou skoro čtvrt miliónu korun. Peníze putují na projekty ekologické výchovy dětí. Tento grantový program byl vypsán již podesáté a zájem o něj se každoročně zvyšuje. Jeho hlavním smyslem je umožnit školám a neziskovkám učit děti kladnému vztahu k přírodě a povzbudit učitele k větší aktivitě v ekologicko-výchovném vzdělávání mládeže. "Jsme přesvědčeni, že součástí ochrany přírody je také kultivace vztahu veřejnosti k životnímu prostředí a kde začít jinde než u nejmladší generace," řekl Ondřej Petrovský, ředitel Nadace.

Žádosti bylo možné podávat až do konce ledna a v letošním roce jich dorazil rekordní počet (30). Požadavky škol převýšily částku 720 000,- Kč. Žádosti hodnotil poradní sbor složený ze zástupců odborníků na ekologickou výchovu, který vypracoval doporučení pro správní radu. Ta na svém pátečním zasedání rozhodla o podpoře těch nejlepších projektů. Celý grantový program by byl nemyslitelný bez štědré finanční pomoci místních firem. Tentokrát bylo možné tento projekt podpořit také nákupen kalendáře Zaostřeno na Jizerky 2012, který vznikl ze stejnojmenné fotografické soutěže. "Zájem o něj převýšil naše očekávaní. Prodali jsme celý náklad a na dobročinné účely se nám tak podařilo sehnat částku 100 000,- Kč," doplnil Petrovský.

Program ekologické výchovy dětí je zaměřen na školy, které chtějí realizovat rozsahem nevelký, zajímavý ekovýchovný projekt pro děti a potřebují na něj finanční prostředky. Preferovány byly projekty, na jejichž přípravě a realizaci se účastníci aktivně podílí, a které podporují jejich vlastní iniciativu. Přednost měly ty projekty, které mají přímou vazbu na Jizerské hory, a u kterých je kladen důraz na práci v terénu. "Chceme, aby se děti učily ekologii prakticky v přírodě a ne pouze ve školních lavicích. Děti by měly poznávat přírodu v přírodě, a proto mají přednost terénní projekty," zdůraznil Petrovský.

Grantový program ekologické výchovy má za sebou již desetiletou historii a za tu dobu dokázal vyjít školám více vstříc a i školy samotné se do projektu zapojují čím dál tím větší měrou. Za celou historii tohoto grantového programu bylo podpořeno již 110 žádostí celkovou částkou přesahující jeden a půl milionu korun.

Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor realizovala řadu vlastních záměrů vedoucích k obnově a stabilizaci lesních porostů. Podařilo se podpořit několik projektů zaměřených na záchranu a výzkum jizerskohorských lesů, konkrétních ochranářských opatření či ekologicko-výchovných programů pro veřejnost. Již od počátku spolupracuje Nadace se Správou CHKO Jizerské hory a s Lesy České republiky, s. p., což zaručuje dobré odborné zázemí pro její počínání a funkční rámec nezbytný k udržitelnosti realizace většiny projektů. Nadace podpořila za dobu své existence několik stovek malých i větších projektů o objemu více než deset miliónů korun, které přispěly k obnově přírodního prostředí jizerskohorské krajiny.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz