Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Program „3P“ podpořil v tomto roce už 12 projektů neziskových organizací a rozdělil 7,3 milionu

4. 4. 2012 -, Econnect/NROS

Již čtvrtým rokem poskytuje Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) ve spolupráci s Erou překlenovací půjčky neziskovým organizacím. V letošním roce už bylo podpořeno 12 projektů v celkové výši více než 7,3 milionů Kč. Cílem programu „3P“ je formou návratných nadačních příspěvků pomoci předfinancovat projekty podpořené z veřejných zdrojů.

„Už před několika lety jsme si uvědomili problém, který řešilo mnoho neziskových organizací. Podařilo se jim získat finanční zdroje z veřejného sektoru, ale často je kvůli nutnému předfinancování nemohly čerpat. Měly sice přislíbené, často i smluvně vázané finanční prostředky např. z EU fondů, ale podmínkou bylo projekt nejprve rozjet z vlastních zdrojů a teprve pak mohlo přijít čerpání veřejných peněz. NROS se proto rozhodla najít kvalitního bankovního partnera, který neziskovkám pomůže toto prodlení překlenout,“ vysvětluje Hana Šilhánová, ředitelka NROS.

V České republice je evidováno více než 80 tisíc neziskových organizací, z nichž je většina standardním bankovním klientem pouze v rovině běžného spotřebitelského účtu. Současný systém hodnocení bonity nedokáže zohlednit jejich potřebu investic do projektů či vlastního zdroje, pokud nevlastní majetek, který pokryje rizika spojená s půjčkami a úvěry. Program „3P“ tuto situaci řeší tak, že Era dá NROS výhodný úvěr na financování Programu „3P“. NROS následně z těchto prostředků poskytne návratné nadační příspěvky těm organizacím, které o tyto prostředky zažádají a projdou hodnotícím procesem nadace.

„Od roku 2008, kdy byla vyhlášena první výzva, pomohl Program „3P“ 29 neziskovým organizacím realizovat 50 projektů. Jsme velice potěšeni, že je o program ze strany neziskových organizací takový zájem,“ říká Lenka Heřmánková, manažerka segmentu SME Poštovní spořitelny. Jedním z podpořených projektů je i záměr občanského sdružení Hnutí Brontosaurus Jeseníky vytvořit v zaniklém, v historii neslavně proslulém vojenském prostoru obce Mikulovice místo pro milovníky minulosti a přírody. V areálu se budou návštěvníci z obou stran česko-polské hranice seznamovat nejen s místní historií, ale také s pohádkami a pověstmi, které se k tomuto místu váží. Zažijí dobrodružnou výpravu labyrintem dřevěných soch, vyzkouší svou bystrost při hledání nápověd.
Areál by se měl stát místem odpočinku, duševního obohacení, ale také živým "památníkem" historických událostí.

Kompletní dokumenty pro žadatele o návratný nadační příspěvek jsou ke stažení na www.nros.cz. Příjem žádostí v dalším, tj. 3. výběrovém kole bude ukončen 16. dubna 2012.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz