Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti Země zvou na vyhlášení dvacátého Ropáka roku

16. 4. 2012 - PRAHA [Econnect/Děti Země]

Oslava dvacátého výročí jedné z nejstarších novodobých anket o anticenu Ropák roku proběhne v pátek 27. dubna 2012 v Brně od 18 hodin v Sále Břetislava Bakaly. Návštěvníci si připomenou heroické antiekologické činy všech zástupců ropáckého hnutí. Součástí soirée bude druhá derniéra experimentální opery Liška Tupouška od divadelní skupiny VERDIS a koncert brněnské biopunkové skupiny Zelené koule. Občerstvení i tradiční ropákův dort jsou veganské. Na soirée zve i filmový spot Ivo Bystřičana.

„Když jsme v roce 1993 za prvního Ropáka roku vyhlásili Júlia Bindera, tak jsme netušili, že tato naše recese inspirovaná filmem Jana Svěráka Ropáci tu vydrží dvacet let a stane se i středem zájmu veřejnosti a masových médií,“ vzpomíná současný předseda Dětí Země Miroslav Patrik, který anketu organizuje od počátku.

Kandidáty na ropáka může za minulý rok navrhnout každý, pokud u dotyčné osoby ověřitelně doloží její antiekoloický čin, rozhodnutí nebo plán či jejich prosazování. Za rok 1992 bylo navrženo deset kandidátů, nyní to bývá téměř třicet. Nejvíce jich bylo za rok 1999 – 83 osob (viz příloha).

„O kandidátech a jejich pořadí pak hlasováním rozhoduje Komise, která je především složená ze zástupců občanských sdružení, vědců, učitelů, umělců a publicistů. Poprvé jich bylo dvacet jedna, z nich asi polovina ze Slovenska, kdežto nyní jich je téměř sto dvacet,“ vysvětluje dále Patrik.

Historii ropáckého hnutí lze také sledovat i na serveru Denikreferendum.cz, který od 6. dubna 2012 každý den zveřejňuje jednu glosu ke každému Ropákovi. Poslední glosa bude o Pavlu Drobilovi v pátek 27. dubna. Sbírka ropáků za devatenáct let obsahuje dvacet exemplářů, neboť za rok 1993 byli vyhlášeni ropáci dva – tehdejší předseda vlády Václav Klaus (OSD) a tehdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý (ODA). Nejvíce ropáků tak tvoří politici, 13 osob, přičemž nejvíce jich je z ODS (6 osob) a z ČSSD (5 osob).

„Typickým Ropákem je tedy muž středního věku s technickým vzděláním a profesí politik,“ pokouší se o osobnostní profil Patrik, který ještě prozrazuje, že zatím tento titul nezískal nikdo vícekrát.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz