Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Velká jarní cyklojízda láká k veselé jízdě Prahou

18. 4. 2012 - PRAHA [Econnect/Auto*Mat]

Ve čtvrtek 19. dubna budou ulice Prahy patřit lidem na kolech. Na Velkou jarní cyklojízdu vyrazí zástupci všech věkových skupin, nejrůznějších povolání či politických názorů. Spojí je touha po svobodném pohybu městem. Akce se koná pod záštitou radní hlavního města Aleksandy Udrženije. Sraz účastníků je v 18 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad. Pojede se přes centrum Prahy, Nuselský most a Pankrác do Stromovky. V klubu Prager Kabarett je připraven večerní program.

„Zážitek z cyklojízdy, kdy budou ulice patřit jen kolům, potěší všechny účastníky, ale i obyvatele ulic jinak zatížených automobilovým provozem, které utichnou. Chceme ukázat, že jezdit po Praze na bicyklu je pohoda,“ říká za organizátory Vít Masare z iniciativy Auto*Mat. „Na cyklojízdu jsou zváni všichni, kdo by si chtěli cestování po Praze na kole třeba jen vyzkoušet,“ dodává.

Účastníci cyklojízdy, která se koná pod záštitou pražské radní Aleksandry Udženije, se shromáždí v 18 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad. Z Vinohrad se peloton vydá na Nuselský most a přes Pankrác a Těšnov zamíří do Stromovky. Tam akci kolem osmé hodiny zakončí tradiční rituál cyklojízd – zvedání kol nad hlavu. Organizátoři očekávají při hezkém počasí až 10 tisíc účastníků.

V holešovickém klubu Prager Kabarett je večer připraven program s koncertem Republic of Two. Elektřinu pro něj budou vyrábět sami účastníci šlapáním na cyklogenerátorech od Nano Energies. Parkování kol zajišťuje firma Ekolo.cz, v jejímž showroomu lze během party dobíjet elektrokola. Zájemci se mohou přímo u stánku Auto*Matu registrovat do kampaně „Do práce na kole“.

Organizátoři doporučují účastníkům cyklojízdy běžné oblečení, aby si mohli v cíli užít společenský večer, případně pestré masky či kostýmy. Deset kilometrů dlouhou trasu zajišťuje dopravní police a tempo jízdy je přizpůsobeno i méně zdatným cyklistům. Nejde o závod, ale o společenskou akci. Organizátoři vyzývají rodiče s malými dětmi, aby se před začátkem jízdy shromažďovali v prostoru nalevo od kostela. Jejich skupinu budou doprovázet dobrovolníci.

Auto*Mat a server „Prahou na kole“ vydávají pro účastníky cyklojízdy speciální vydání novin, které budou k mání zdarma. Přinášejí rady a tipy pro začínající i zkušené cyklisty, novinky o pražských dopravních stavbách i návrhy iniciativy ke zlepšení špatné dopravní situace.

Velké jarní a podzimní cyklojízdy jsou největší událostí svého druhu v ČR. Popularita kola strmě vzrůstá. Podle sčítání magistrátu došlo mezi lety 2010 a 2011 k nárůstu počtu cest vykonaných na kole o 46 %. Loňské jarní jízdy se zúčastnilo 8 tisíc lidí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz