Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kampaň proti rasismu se neorientuje jen na Romy

2. 5. 2005
Mikuláš Kroupa [BBC] -


V roce 2000 dala česká vláda zhruba 10 milionů na programy romské integrace a na protirasistickou kampaň. Letos rozděluje už jen čtyři miliony korun. Vládní protirasistické programy vzbuzují u odborné veřejnosti přinejmenším rozpaky. Někteří tvrdí, že místo aby vláda peníze investovala do informační kampaně mezi samotnými Romy, marně se snaží převychovat širokou veřejnost.

Zástupce vládního zmocněnce pro lidská práva se ocitl pod tvrdou kritikou na semináři o problematice romské integrace, kterého se účastnilo asi dvě stě lidí ze všech možných - ať už státních, komunálních nebo vzdělávacích - institucí. Kateřina Jacques, vedoucí sekretariátu vládního zmocněnce pro lidská práva, byla na semináři hned několikrát obviněna, že romské problematice nerozumí, a dokonce mate veřejnost nesmyslnými frázemi.

Kritici kampaně

Psycholožka působící v poradně pro předškolní děti Jana Procházková kampaň nepovažuje za účinnou: "Přednášející hovořila o znevýhodňování dětí, které jsou zařazovány automaticky do zvláštních škol, což není pravda. Ty testy, které zjišťují mentální úroveň, nejsou vymýšleny záměrně pro bílou nebo jinou populaci – to je prostě hluboký omyl, který nevím proč je stále šířen. Podle mých praktických zkušeností zařazení do nultého ročníku, respektive do mateřské školy s předškolní přípravou bývá nezbytné pro malou stimulaci, která se vývoji romských dětí v jejich rodině dostává."

Stejnou zkušenost má i Alena Šindlerová, koordinátorka prevence kriminality hlavního města Prahy, která si vysloužila na semináři za tento názor potlesk přítomných: "Myslím si, že s ní ani se způsobem nesouhlasí mnoho občanů hlavního města Prahy. Podle mě je cíleně velmi špatně zaměřená. Kampaň by měla být zaměřena nikoli tak, abychom se my podrobili národnostním menšinám a nepřizpůsobivým Romům, ale spíš naprosto obráceně."

Co chceme od kampaně?

Kateřina Jacques, vedoucí sekretariátu vládního zmocněnce pro lidská práva, kritiku odmítá: "Vyjíždíme do terénu velice často. Musíme si položit otázku, co je cílem vládních kampaní. Pokud si stanovíme cíl, že to má být převýchova obyvatelstva, tak je to absurdní – pokud by měly cílit do extrémně pravicových skupin obyvatelstva, tak jsou to samozřejmě špatně vynaložené peníze."

Vláda podporovala například kampaň "Pomoz svému obecnímu náckovi najít nějakého chytlavého koníčka". V televizi běžely spoty zesměšňující rasistické hnutí Skinheads.

Nejen Romové jsou menšina

Vláda se rozhodla peníze rozdělovat občanským sdružením, která se snaží předcházet projevům rasismu, diskriminace a xenofobie ve společnosti například koncerty, semináři, happeningy, literaturou. Jde o projekty například Rozmanitost do knihoven, Společná jízda, nebo Medializace terénní sociální práce.

Kampaně proti rasismu ale podle Kateřiny Jacques nejsou orientovány pouze na národnostní a etnickou menšinu romskou: "V České republice máme podle menšinového zákona 273/2001 ochranu 14 tzv. tradičních národnostních menšin, se kterými máme jiné problémy, než jaké máme u romské komunity – to je to téma, které budí velké emoce. Publikum semináře si to zúžilo jen na romskou komunitu, ale naše kampaně jsou rozhodně cíleny mnohem šířeji."

Náhodně oslovení lidé v pražských ulicích často vůbec nevědí, že nějaká kampaň v České republice už několik let probíhá.

Mikuláš Kroupa

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
Související odkazy
  • Vládní kampaň proti rasismu
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz