Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zákon o čisté energii vstupuje v platnost, prezident Klaus nesouhlasí

2. 5. 2005 -, Econnect

Ekologické organizace přivítaly, že klíčový zákon o obnovitelných zdrojích energie vstoupí v platnost. Nová legislativa otevře cestu na český trh čisté elektřině: větrným elektrárnám, spalování biomasy, sluneční energii a podobným technologiím. Zákon, který ekologické organizace prosazovaly několik let, prezident Klaus nakonec nevetoval, avšak ani nepodepsal.

„Zákon je spíše výrazem zbožných přání než výsledkem poctivých analýz. Vyjadřuje jisté ideologické vidění světa, kterému se dosud daří vymykat se z podmínek tvrdé soutěže idejí, z politické konfrontace, z kritického zhodnocení společenskými vědami. Zákon tohoto typu nemohu vzhledem ke svému nejhlubšímu přesvědčení o jeho tragickém omylu doprovodit „do života“ svým podpisem,“ uvedl ve svém prohlášení prezident Václav Klaus.

Hnutí DUHA a Sdružení Calla litují, že se prezident rozhodl zákon nepodpořit. Přišel tak o příležitost pomoci nejlepší legislativě na podporu čisté energie v nových členských zemích EU.

„Je to bezesporu jeden ze dvou nejdůležitějších ekologických zákonů v tomto volebním období, který pomůže snížit znečištění, vytvoří nová pracovní místa, oživí ekonomiku řady obcí a rozhýbe nové, moderní průmyslové odvětví. Tím, že normu nepodepsal, se prezident vzdal příležitosti podpořit pravděpodobně nejlepší zákon na podporu čisté energie ze všech nových členských zemí Evropské unie,“ řekl Petr Holub z Hnutí DUHA.

Nový zákon podle vzoru Německa, Španělska a dalších evropských zemí pomůže snížit vysoký český příspěvek ke znečištění, které způsobuje globální změny podnebí. Zároveň vytvoří nová pracovní místa a modernizuje energetiku. Očekává se, že do konce desetiletí v české ekonomice vyvolá investice ve výši asi 50 miliard korun. Přitom nebude mít významnější dopady na cenu elektřiny.

Názory prezidenta Václava Klause na nový zákon o podpoře obnovitelných zdrojů kritizoval i bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, který je spoluautorem zákona. Podle Bursíka se Klaus ve svém odůvodnění, proč se pod zákon nepodepsal, dopustil deseti "eko-omylů".

„Zůvodnění odmítnutí podpisu pana prezidenta je neprofesionální, nekompetentní, nevědecké, matematicky chybné, vychází z chybných postulátů a nesprávně vykládá zákon. Nikdo neupírá panu prezidentovi právo odmítnout podpis pod zákon, ale nelze ponechat bez povšimnutí argumentaci, která mate jak občany České republiky, tak členských států EU,“ prohlásil Martin Bursík.

Postoj prezidenta Václava Klause se přitom rozchází s výsledkem průzkumu veřejného mínění, který minulý týden zveřejnila Evropská komise. Podle jeho výsledků Češi patří v EU k národům, které kladou největší důraz na ekologická opatření.

Podle nezávislého průzkumu, jehož autoři se zkoumali názory 25 000 Evropanů, se 75 % české veřejnosti domnívá, že stav životního prostředí „velmi silně“ nebo „do velké míry“ ovlivňuje kvalitu života – tedy nadprůměrně oproti celé EU (72 %). Dále se 89 % se domnívá, že ekologická opatření jsou stejně důležitá jako ekonomická nebo sociální politika – což je osmý největší podíl v EU (celkem EU: 85 %). Česká veřejnost také považuje ekologické organizace za nejdůvěryhodnější zdroj informací o životním prostředí (42 % lidí je preferuje).

„Podle průzkumu Češi patří mezi nejzelenější národy v Evropě. Domácí politici se musí začít seriózně zabývat znečištěním, odpady, poškozováním krajiny a dalšími ekologickými problémy, které poškozují kvalitu života každého z nás, protože česká veřejnost to od nich očekává. Velká důvěra v ekologické organizace jako nejlepší zdroj informací je pro nás samozřejmě velmi zavazující,“ řekl Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související tisk. zprávy

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz