Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na festivalu Jeden svět se divákům nejvíce líbil snímek Zdroj

5. 5. 2005
-red- [Econnect/Jeden svět] -


Ve středu 4. května proběhlo ve velkém sále Městské knihovny slavnostní předávání cen festivalu Jeden svět. Největší ohlas u návštěvníků letošního jedenáctého ročníku festivalu Jeden svět měl snímek Zdroj dokumentaristy Martina Marečka, který mapuje dopady těžby ropy na životní prostředí a životy lidí v Ázerbajdžánu. Tento snímek také získal čestné uznání členů hlavní poroty.

„Snímek dokumentuje odolnost a vytrvalost místních komunit, dennodenně připravovaných o prostředky ke své obživě v zájmu vysávání světových zdrojů energie a jejich přeměny na zisk. Porota oceňuje působivost vyprávěného příběhu a jeho silnou vazbu na svět, ve kterém žijeme,“ uvedla porota ve svém zdůvodnění.

Cenu Rudolfa Vrby získal nejlepší film v kategorii Máte právo vědět. Tuto cenu udělila porota složená nikoli z filmařů, ale z lidí, jejichž osudy reprezentují lidskoprávní a společenské problémy dnešní doby. Porota po dlouhém posuzování rozhodla udělit tuto cenu britskému filmu Smrt v Gaze režiséra Jamese Millera, který při natáčení tohoto filmu tragicky zahynul.

„Nesnažili jsme se žádným způsobem hodnotit, kdo má pravdu nebo kdo nese vinu na izraelsko-palestinském konfliktu, který bohužel stále není u konce. Nejdůležitější pro nás bylo, jakým způsobem vidí probíhající konflikt děti, které do něj byly bez své vůle zavlečeny a ztratily tak možnost prožít klidné dětství; některé dokonce přišly o život.“

„Film na nás zapůsobil nejen tragicky emotivním dojmem, ale i dynamickým dějem, profesionálním přístupem režiséra a svou humánností. Autor zaplatil za tento film svým životem, a to také hrálo roli při našem rozhodnutí,“ uvedli zástupci poroty.

Dále byla udělena Cena Českého rozhlasu za kreativní použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu, o níž tradičně rozhoduje porota složená z pracovníků Českého rozhlasu. Cenu získal izraelsko-francouzský snímek režisérky Michale Boganimové Oděsa Oděsa.

V soutěžní kategorii krátkých filmů byla udělena Cena primátora hlavního města Prahy, o níž rozhodla porota složená z ředitelů a dramaturgů prestižních mezinárodních festivalů dokumentárních filmů. Cenu získal kamerunský snímek Druhá třída režiséra Gérarda Désiré Ngueleho, který ji během slavnostního večera osobně převzal. Porota se dále rozhodla udělit čestné uznání britsko-německému filmu Muzejní kousek režiséra Johna Smithe.

Snímek, který získal Cenu za nejlepší režii, vybrali členové hlavní. Porota se nakonec rozhodla udělit ceny dvě, a to finské režisérce Pirjo Honkasalové za film Tři komnaty melancholie a filipínské režisérce Ditsi Carolinové za dokument Bunso - nejmladší vězeň, která cenu osobně převzala.

Členové hlavní poroty také rozhodli o Ceně ministra kultury České republiky za nejlepší film. Cenu získal norský snímek režisérky Brit Jorunn Hundsnesové Má milovaná holčička. Cenu převzala jménem režisérky Eva Wickman, chargé d'affaires velvyslanectví norského království.

Jeden svět 2005 se také uskuteční v dalších městech po celé České republice: v Českých Budějovicích (9. 5. – 12. 5.), Hradci Králové (9. 5. – 12. 5.), Mělníku (11. 5. – 13. 5.), Liberci (9. 5. – 12. 5.), Olomouci (9. 5. – 13. 5.), Opavě (9. 5. – 13. 5.), Ostravě (2. 5. – 6. 5.), Pardubicích (9. 5. – 13. 5.), Rožnově (9. 5. – 11. 5.), Táboře (6. 5. — 10. 5.) a v Ústí nad Labem (2. 5. — 6. 5.). Souběžně s pražskou přehlídkou proběhly také projekce v Brně a Plzni.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partneři oblasti Lidská práva
Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz