Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Fairtradové a lokální produkty lidé společně posnídají v 56 městech ČR

9. 5. 2012 - PRAHA [Econnect/NaZemi]

V sobotu 12. května dají lidé v desítkách českých měst společnou férovou snídaní na veřejném místě najevo svůj zájem o fairtradové a lokální produkty. Stane se tak na Světový den pro fair trade, který se v ČR slaví již po deváté a po druhé formou akce „Férová snídaně ve vašem městě“. Zájem o produkty, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce, roste. V loňském roce se na společném pikniku sešlo ve 41 městech 2500 lidí. Letos se bude snídat minimálně v 56 městech a obcích.

V Praze, Brně, ale třeba i Slatině pod Hazmburkem se tuto sobotu sejdou příznivci fair trade, aby společně posnídali v parku, na náměstí či jiném veřejném místě. Sami si přinesou fairtradové potraviny jako banány, kakao, kávu, čaj, ale například i domácí chleba upečený z místní mouky. Nebo buchtu připravenou z lokálních ingrediencí a zároveň i fairtradového kakaa a třtinového cukru.

„Počet měst zapojených letos do férové snídaně bude vyšší než loni. Již teď víme, že se bude snídat minimálně v 56 městech, což považujeme za úspěch,“ uvedla za koordinátory snídaní Barbora Mrázková ze společnosti NaZemi, která akci zastřešuje. „V některých městech snídani organizují jednotlivci aktivní v daném regionu jako například studenti, vedoucí mateřského či ekologického centra nebo místní paní knihovnice. Jinde se angažují představitelé místní samosprávy,“ doplnila Mrázková.

„Do férové snídaně jsme se rozhodli v Tišnově zapojit i letos, je to součástí našeho úsilí stát se Fairtradovým městem,“ říká Hana Pernicová, organizátorka snídaně v Tišnově. V České republice již získaly status Fairtradového města Litoměřice a Vsetín. Vedle Tišnova mají k získání titulu blízko i další města, například Volyně, Kroměříž či Český Krumlov. V únoru 2012 byly vyhlášeny také první dvě Fairtradové školy, a to Masarykova základní škola Litoměřice a Střední a Jazyková škola s právem státní zkoušky Volyně.

Zájem o produkty fair trade v České republice stále roste. Dle dnes zveřejněných výsledků dosáhl maloobchodní obrat s produkty fair trade v České republice v roce 2011 výše 92 milionů korun, což je o 15 % více než v roce 2010.

Podle průzkumu spotřebitelského chování, který NaZemi provedla v roce 2010, 19 % Češek a Čechů někdy slyšelo o Fairtrade a 16 % zná logo Fairtrade. Pro srovnání: například ve Velké Británii zná fair trade 96 % britských zákazníků a prodeje fairtradového zboží zde vzrostly mezi rokem 2010 a 2011 o 12 % (z 1,17 miliardy liber na 1,32).

Naposledy dali fanoušci fair trade veřejně najevo svoji podporu tomuto konceptu v březnu letošního roku, kdy se skupina lidí svlékla v Praze do fairtradového spodního prádla. Následným během po Václavském náměstí pak deklarovali, že jsou hrdí na to, že kupují fair trade. Akce měla upozornit na fakt, že nabídka fairtradových produktů se dnes již neomezuje pouze na potravinové zboží.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz