Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Férová snídaně v 57 městech ČR: propršela, přesto lidé přišli

14. 5. 2012 - PRAHA [Econnect/NaZemi]

V 57 českých a moravských městech a obcích dnes lidé posnídali produkty se známkou Fairtrade a potraviny z lokální produkce. Připojili se tak ke statisícům lidí po celém světě, kteří na dnešní Světový den pro fair trade vyjadřují podporu produktům, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce.

„Brno hlásí zatím 70 lidí a déšť!“ „V Polné lije jako z konve, snídáme v průjezdu knihkupectví!“ „V Třebíči jsme museli utéct do cirkusového šapitó!“ „V Uherském Hradišti máme krásně, snídáme na sluníčku!“ Takové zprávy, připomínající meteorologické hlášení z regionů České republiky, zaznívaly dnes z úst jednotlivých organizátorů happeningu s názvem „Férová snídaně ve vašem městě“.

Na většině míst se snídalo v dešti, nebo organizátoři vymysleli „mokrou variantu“ a přesunuli snídani do náhradního prostoru. V Blansku tak například místo zámeckého parku posnídali v nedaleké kavárně, jinde využili přístřešky, stany, či místní altán. Ve Čtyřkolech se snídalo v zasedací místnosti obecního úřadu, Vyškovští se sešli v místní knihovně. „Na mnoha místech padaly přímo provazce deště, leckde bylo 10 stupňů a vítr. I přes nepřízeň počasí však lidé přišli a účast byla dobrá. Dnešní Férové snídaně se dohromady zúčastnilo v 57 městech asi 1800 lidí,“ uvedl koordinátor akce Stanislav Komínek ze společnosti NaZemi, která v České republice Férovou snídani pořádá.

Akce Férová snídaně ve vašem městě je veřejný piknik, při němž se sejdou příznivci fair trade, aby společně posnídali v parku, na náměstí či jiném veřejném místě fairtradové a lokální produkty. Lidé si na dnešní snídani donesli v termoskách kávu, čaj, kakao či džus, připravili domácí pomazánku nebo upekli buchtu z lokálních ingrediencí a zároveň i fairtradového kakaa a třtinového cukru. Nechyběly ani fairtradové banány, sušenky, pochutiny připravené z quinoy či rýže, domácí kváskový chléb, med od místního včelaře nebo mléko a máslo od místních bio zemědělců.

„Do akce Férová snídaně ve vašem městě se zapojili jak lidé z velkých měst, z Prahy, Brna, Ostravy a Hradce Králové, tak i z malých obcí jako je Chodouň, Slatina pod Hazmburkem či nejmenší Sudslava se 182 obyvateli. Organizátory byli nejčastěji aktivní jednotlivci, například studenti, vedoucí mateřského či ekologického centra nebo místní paní knihovnice, ale i představitelé místní samosprávy,“ přibližuje organizační pozadí akce Stanislav Komínek z NaZemi.

Na mnoha místech spojili Férovou snídani s dalšími aktivitami a hrami či živou hudbou. „Sešli jsme se tu malí i velcí, protože jsme Férovou snídani zařadili do aktivit Víkendu pro rodinu, který podporuje město Uherský Brod. Nádherně jsme si to užili, pochutnali si, poklábosili, vyměnili recepty a nebýt deště tak to hodování protáhneme do oběda. Řekli jsme si, že společnou snídani si můžeme dělat častěji. S bezva lidmi to chce jen nápad nebo důvod se sejít a fair trade je dost dobrý důvod," říká Michaela Kadlecová, vedoucí Ekocentra CHRPA a organizátorka snídaně v Uherském Brodě.

Účastníci i místní organizátoři snídaní na akci oceňovali její společenský rozměr a přátelskou atmosféru, ale také informativní rozměr. „Snídali jsme v Lužánkách pod obrovským stromem, který nás alespoň zpočátku chránil před deštěm. Atmosféra byla velice příjemná, uspořádali jsme soutěž o nejlepší buchtu a lidé se bavili,“ popisuje situaci v Brně organizátorka Hana Sucháčková.

„O fairtradových výrobcích se díky Férové snídani dozvědělo více lidí. Myslíme si, že se nejen stanou příznivci spravedlivého obchodu, ale budou se i více zajímat o život v rozvojových zemích,“ řekla k dopadu akce Lia Ryšavá, organizátorka Férové snídaně v Miroslavi. Snídaně se tu konala v zahradě u evangelického kostela na Husově ulici poprvé, přesto se jí v průběhu dopoledne zúčastnilo 41 příjemně naladěných hostí.

Zájem o produkty fair trade v České republice stále roste. Dle aktuálně zveřejněných výsledků dosáhl maloobchodní obrat s produkty fair trade v České republice v roce 2011 výše 92 milionů korun, což je o 15 % více než v roce 2010.

Podle průzkumu spotřebitelského chování (1), který NaZemi provedla v roce 2010, 19 % Češek a Čechů někdy slyšelo o Fairtrade a 16 % zná logo Fairtrade. Pro srovnání: například ve Velké Británii zná fair trade 96 % britských zákazníků a prodeje fairtradového zboží zde vzrostly mezi rokem 2010 a 2011 o 12 % (z 1,17 miliardy liber na 1,32) (2).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz