Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Příručka So vakeres? chce pomoci porozumění mezi Romy a Neromy

10. 5. 2005 -, Econnect / Changenet / RPA

"Lidé odmítají to, čemu nerozumějí." Citace Cicera otevírá publikaci nazvanou "So vakeres? aneb Metodická příručka, jak porozumět svému sousedovi", kterou vydala slovenská Rómska tlačová agentúra. Více než dvousetstránková příručka má pomoci tomu, aby se Romové i Neromové dokázali vzájemně lépe pochopit.

Kniha "So vakeres?" neboli "Co říkáš?" je věnována lidem, kteří pracují s romskou komunitou - ať už dobrovolně, anebo z pozice svého pracovního zařazení, především starostům, pracovníkům obecních zastupitelstev či komunitním pracovníkům. Obecně je určena všem, kdo s Romy přicházejí do styku, a jsou natolik zaneprázdněni, že nemají čas věnovat se zkoumání jejich původu, kultury a tradic, přestože ke své práci tyto informace potřebují.

Záměrem publikace je ve zkratce a srozumitelně shrnout všechny potřebné informace tak, aby v praktickém životě při řešení problémů komunity vznikalo co nejméně sporů. "Snažili jsme se téma soužití trochu odlehčit. Proto jsme publikaci dali podtitul Jak porozumět svému sousedovi. Je to vlastně reakce na rozšířený rasistický vtip, ve kterém Rom říká: Dobrý den, pane sousede... Domníváme se, že je nejvyšší čas si uvědomit, že Romové jsou opravdu našimi sousedy už několik století a navzdory tomu je neznáme. Odlišná kultura, tradice i uzavřenost komunity před okolním světem způsobily, že je mezi námi zeď nedůvěry. Pokud chceme žít v této zemi, musíme ji zbourat, protože Romové jsou tu stejně jako my doma, a proto je hledání společné komunikace jedinou cestou do budoucnosti," uvádějí vydavatelé.

Publikace je výsledkem diskusí a zkušeností z práce novinářů v terénu z průběhu uplynulého roku. V první ze čtyř částí publikace shrnuje historii Romů a příčiny jejich odmítání v době jejich příchodu do Evropy, druhá část je věnovaná romské kultuře a tradicím, třetí obsahuje přehled o práci se sociálně vyloučenými lidmi v různých koutech světa a také praktické návody, jak konkrétní problémy řešit tak, aby jedno řešení nevyvolalo následně hned několik dalších problémů. Poslední část obsahuje pozitivní příběhy ze života.

Kniha nabízí také hrst přísloví a pořekadel, nechybí ani základní slovník romštiny. "Když mi nedokážeš prokázat úctu jako Romovi, dej mi pokoj," zní jedno z citovaných přísloví - a "příručka pro porozumění se sousedem" se pokouší bariéry nepochopení bourat, aby atmosféra neúcty a nedůvěra mohla zmizet.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Rómska tlačová agentúra

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz