Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Charita spustila web na připomínku povodní v letech 1997 a 2002

10. 7. 2012 - PRAHA [Econnect/Charita ČR]

Patnáct let od velkých povodní, které v červenci 1997 postihly Moravu a deset let od povodní, které v srpnu 2002 zasáhly povodí českých řek, inspirovalo Charitu ČR ke spuštění internetových stránek povodne.charita.cz.

„Povodně v roce 1997 Charitu vystavily zkoušce ohněm, ve které obstála, stejně jako i při dalších povodních, z nichž nejničivější byla ta v roce 2002. Díky těmto zkušenostem jsme dnes připraveni v součinnosti s ostatními složkami integrovaného záchranného systému poskytnout profesionální pomoc i v těchto mimořádných situacích,“ říká ředitel Charity ČR Oldřich Haičman.

Charita Česká republika (do roku 1999 Česká katolická charita) získala své první zkušenosti s povodněmi právě v roce 1997, kdy nečekaně zasáhly Moravu. Pomoc Charity byla tehdy umožněna díky rychlým strategickým rozhodnutím, vybudované struktuře (na Moravě působí složky Charity v každém větším městě) a také díky kontaktům s Charitami v zahraničí, zejména v Německu, odkud přišla také významná finanční pomoc.

V nejkritičtějších dnech léta 1997 bylo díky zprovoznění elektrocentrály sídlo Arcidiecézní charity v Olomouci jediným osvětleným objektem v tomto městě a charitní povodňový zpravodaj, který byl spolu s potravinovou pomocí rozvážen na člunech po městě, jediným „tištěným“ zdrojem informací pro obyvatele zatopené hanácké metropole.

Od té doby se Charita aktivně účastnila při dalších povodních, které se odehrály na území naší republiky, okamžité, ale zejména pak následné a dlouhodobé pomoci. Zatímco při prvních povodních v roce 1997 převažovala přímá pomoc rodinám, při povodních v roce 2002 se Charita zaměřila na stavbu objektů pro ubytování těch, kteří přišli o domov.

Na webu povodne.charita.cz najdete vedle řady statistik, fotografií a vzpomínek ze zmíněných let také materiály k dalším záplavám na území Česka, kde Charita ČR pomáhala obyvatelstvu s odstraňováním následků živelných pohrom.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz