Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Velrybí ambasádu Greenpeace možná odstraní korejská policie

12. 5. 2005
-red- [Econnect / Greenpeace] -


Do 15. května musí vyklidit pozemek aktivisté, kteří v jihokorejském Ulsanu protestují proti stavbě továrny na zpracování velrybího masa a kteří na místě postavili symbolickou Velrybí ambasádu. Měsíc před zasedáním letošního zasedání Mezinárodní velrybářské komise, které se ve "městě velryb "má konat, tak vrcholí spor mezi ochránci velryb a místním úřadem.

Greenpeace a Korejská federace hnutí na ochranu životního prostředí odmítají ukončit již měsíc trvající zábor pozemku v jihokorejském městě Ulsan, který byl zahájen poté, co tyto organizace získaly informace o plánované výstavbě linky na zpracování velrybího masa v tomto místě. Greenpeace postavilo na pozemku stanové městečko, v němž nyní žijí aktivisté z dvanácti zemí, mimo jiné z Británie, USA, Austrálie, Nového Zélandu, Německa, Slovenska a České republiky. Místní úřady hrozí tím, že povolají policii a ta "Velrybí ambasádu" odstraní, pokud aktivisté neodejdou dobrovolně. Greenpeace však trvá na tom, že pozemek neopustí, dokud úřady neodstoupí od záměru vybudovat masokombinát.

Akce se účastní i český ochránce přírody, a také jemu nyní hrozí zatčení jihokorejskou policií. "Ulsan tvrdí, že je ‚městem velryb‘, a přitom plánuje postavit továrnu, která bude zpracovávat maso z kytovců, jejichž populace je již natolik oslabená, že jim v průběhu tohoto století hrozí vyhynutí. Neopustíme toto místo dokud městský úřad tyto plány nezruší," řekl Marek Tomin, nezávislý konzultant pro otázky ochrany oceánů, který se nachází v Ulsanu a bude se jako pozorovatel účastnit letošního zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC).

Greenpeace upozorňuje, že Jižní Korea na rozdíl od Japonska, Norska a Islandu sice oficiálně dodržuje celosvětové moratorium na lov velryb, které vstoupilo v platnost v roce 1986, ale podle údajů IWC v korejských vodách hyne v sítích rybářů každoročně mimořádně vysoký počet velryb. Ochranáři poukazují na poznatky vědců o tom, že počty velryb v korejských vodách se výrazně snižují: a mezi hlavní příčiny patří jejich "náhodný" úhyn v rybářských sítích, ale také například oslabení velrybích populací kvůli snížení potravinových zásob v důsledku přílišného rybolovu. Maso "omylem" ulovených velryb je prodáváno na místních tržištích a protože se jedno o značně lukrativní obchod - cena jedné velryby může dosáhnout až 100 000 amerických dolarů - existuje proto podezření, že korejští rybáři loví velryby záměrně.

"Oceány jsou společným dědictvím všech lidí na světě a velryby jsou jejich klíčovou součástí. Česká republika již dlouho spolurozhoduje o osudu mořských organizmů v rámci celé řady mezinárodních organizací, navíc se letos zapojila do mezinárodního boje za záchranu velryb tím, že se stala členem Mezinárodní velrybářské komise, a my doufáme, že její zástupce v komisi aktivně přispěje k ochraně těchto vzácných živočichů," říká Marek Tomin.

Zastupiteské úřady USA, Austrálie a Nového Zélandu v Jižní Koreji již vyjádřili podporu ochranářským aktivitám svých občanů v Ulsanu. Tyto země jsou známé tím, že významně podporují ochranu kytovců. Ambasador Nového Zélandu David Taylor se minulý měsíc založení Velrybí ambasády v Ulsanu zúčastnil osobně.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz