Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Letošní Bambiriáda se rozletí na křídlech dětské fantazie

13. 5. 2005 -, Econnect

-foto-
-foto-

V sedmadvaceti městech od Brna po Zlín se letos uskuteční již sedmý ročník Bambiriády – největší aktivní přehlídky činností desítek nejrůznějších dětských a mládežnických sdružení a středisek volného času. Akce, kterou pořádá Česká rada dětí a mládeže, se uskuteční od 26. do 29. května – tentokrát s mottem "Na křídlech dětské fantazie".

"Hlavním smyslem celé akce je upozornit veřejnost na činnost sdružení, která se po celý rok věnují mimoškolní výchově dětí a nabízejí jim atraktivní program trávení volného času. Na Bambiriádě se obvykle prezentují především zábavnou formou her, soutěží a sportovních klání," uvádějí organizátoři. Slibují, že dětem i jejich rodičům předvede ukázky svých činností řada organizací a spolků, od početně nejsilnějšího Junáka – svazu skautů a skautek ČR, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Pionýra či Asociace turistických oddílů mládeže až po ty méně početné a známé.

Přestože je vstup na Bambiriádu zdarma, vstupenku přesto každý návštěvník obdrží – svému držiteli umožní volný nebo zlevněný vstup i do řady vybraných kulturních památek a objektů, například do některých muzeí. Navíc počet rozdaných vstupenek organizátorům signalizuje, jaký je o Bambiriádu zájem: v minulém roce napočítali téměř 208.000 návštěvníků, hlavně dětí s rodiči, z toho 47.000 jen v Praze. Organizátoři připomínají, že kce navíc dostala i mezinárodní rozměr. "Bambiriáda byla mezinárodní akcí – nejen proto, že se uskutečnila i v Žilině na Slovensku, ale už z toho důvodu, že v řadě měst přivítali zahraniční hosty, zástupce sdružení dětí a mládeže, které působí ve státech Evropské unie," vysvětlil hlavní koordinátor celého projektu Pavel Hofrichter. Bambiriáda se má letos uskutečnit kromě České republiky a Slovenska také v Polsku.

Program pro děti v Praze i v regionech je pestrý, pro děti je připraven i "pojízdný projekt" - Kinematovlak. Kino na kolejích v rámci letošního ročníku Bambiriády připravily České dráhy ve spolupráci již s 45. Mezinárodním festivalem filmů pro děti a mládež Zlín. V Kinematovlaku budou promítány večerníčky a pohádky pro děti, a to ve čtvrtek 26. května ve stanici Brno – hlavní nádraží, v sobotu 28. května na nádraží v Uherském Hradišti a v neděli 29. května ve stanici Zlín-střed. Vstup na všechna představení Kinematovlaku je zdarma.

Součástí letošní Bambiriády bude i Sněm dětí a mládeže - jednání, které proběhne v pondělí 30. května v prostorách Senátu, se zaměří na dvě základní témata: evropskou ústavní smlouvu a anketu na téma "Nabídka volnočasových aktivit na vaší škole". Účastníky sněmu čekají workshopy a diskuse a na závěr si vyzkoušejí referendum.

Dalším programem, který bude probíhat přímo na pražské Bambiriádě na Vítkově, budou takzvané Kulaté stoly – besedy mladých lidí se známými osobnostmi, mezi kterými by měli být například europoslankyně Jana Hybášková, člen Unie federalistů Ivo Kaplán, nejvyšší představitel České muslimské obce Mohamed Abbas nebo taneční lektorka Jana Drdácká. Nemají chybět ani atraktivní aktivity pro středoškolskou mládež – venkovní akce s mottem "Najdi si svůj talent" budou přehlídkou netradičních dovedností mladých lidí, na programu bude žonglování, break-dance, skateboarding, etnické bubnování, břišní tance nebo body painting. "Vždy bude na co se dívat a hlavně, co si vyzkoušet," lákají pořadatelé.

Letošní Bambiriáda nabídne i doprovodné programy. V jejich rámci předají zástupci České rady dětí a mládeže – letos již počtvrté - cenu Přístav několika voleným i jmenovaným zástupcům veřejné správy a samosprávy za jejich podporu mimoškolní práce s dětmi a mládeží. Smyslem tohoto ocenění je vyzdvihnout dobré příklady komunálních politiků, kteří svým postojem a skutky v dané oblasti mohou být příkladem pro ostatní.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Bambiriáda 2005

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz