Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lidé si připomněli osud Romů, kteří zahynuli v táboře v Letech

13. 5. 2005 -, Radio Praha

Tragický osud Romů, kteří zahynuli během války v koncentračním táboře v Letech na Písecku, si u tamního památníku obětem připomnělo zhruba 150 lidí. V pátek také uplynulo desáté výročí ode dne, kdy památník odhalil bývalý prezident Václav Havel. V místech koncentračního tábora však stále stojí velkokapacitní vepřín, o jehož odstranění romské organizace zatím marně usilují.

"My jsme požádali německou vládu o to, aby, až se odtud prasečinec přemístí, vyčlenila prostředky na zbudování piety," řekl předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu (VPORH) Čeněk Růžička. Přemístění vepřína by podle něj měla zaplatit česká vláda jako nástupce minulého režimu, kdy se velkovýkrmna prasat postavila.

Při slavnostním obřadu však žádný zápach nenasvědčoval tomu, že o pár metrů dál stojí velkopacitní vepřín. Markus Pape z vedení VPORH přítomné upozornil, aby se nenechali mýlit. "Chci ještě jednou připomenout tragický osud těch zvířat, která se 13. května, jako každý rok, málem udusí, protože se vypíná ventilace, aby ta ostuda nebyla tak velká, jako celý rok," poznamenal.

Romové si po přemístění velkovýkrmny nepřejí žádný bombastický památník. Chtějí jen klidné místo s pěšinkami a informačními tabulemi o událostech v Letech. Přesunutí vepřína podle Růžičky oddalují i spekulace o finanční náročnosti akce, ačkoli se neprovedl žádný audit. "Evropská unie, aby donutila vládu k rychlejšímu odstranění vepřína, může na audit symbolicky vyčlenit prostředky a provést audit sama," řekl Růžička.

Po bohoslužbě k přítomným promluvil také místopředseda Senátu Petr Pithart. Připomněl, že nacisté by po Romech, Židech či Sintech zamířili svou snahu o vyhlazení také na Slovany. "Počínejme si tak, jako by to, co se tady stalo Romům, se stalo Čechům," řekl Pithart. Podle historických pramenů přišlo v táboře v Letech o život 326 lidí, z nichž asi polovinu tvořily děti. V roce 2000 byl obětem tábora odhalen památník se jmény na hřbitově v nedalekých Mirovicích.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz