Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochránci přírody vykoupili další pozemek

19. 5. 2005
-red- [Econnect / ČSOP] -


- Mezi dříve vykoupenými lokalitami je i část bělokarpatského lesa -

Další území tento týden vykoupil Český svaz ochránců přírody (ČSOP). V rámci kampaně Místo pro přírodu vykoupili ochranáři pozemek na Prostějovsku. Na více než půl hektaru velké louce se nachází chráněné a ohrožené druhy rostlin. Tato lokalita tak přibyla k dalším, na kterých ČSOP usiluje o zachování zbytků přírody.

Od začátku kampaně Místo pro přírodu, která odstartovala 21. března 2003, se Českému svazu ochránců přírody podařilo vybrat už 3 170 000 korun. Z této částky byly zakoupeny pozemky na lokalitách Triangl v Praze (mokřad), Ščúrnica v Bílých Karpatech (jedlobukový les) a Jinošovské údolí na Podblanicku (mokřadní louka) o celkové rozloze osmi hektarů.

Teď k zakoupeným pozemkům přibyl další. Je to přes půl hektaru velká podmáčená, druhově bohatá louka v severní části Prostějovska, nedaleko obce Kladky. Čím je pozemek zajímavý? Vyskytuje se na něm řada chráněných a ohrožených druhů rostlin – orchidej prstnatec májový, pampeliškám podobná škarda ukousnutá, upolíny a zejména mnoho vzácných druhů ostřic. Některé z nich vytvářejí přes metr vysoké bochníky, dávající lokalitě velice zvláštní charakter. Ze živočichů zde nalezneme například chráněné ropuchy. Území je součástí přírodního parku Kladecko.

O vykoupenou lokalitu se již od roku 1996 stará místní základní organizace ČSOP Kladky. Každoročně na louce provádí ruční sečení travnatých porostů a odstraňování náletových dřevin. Lokalita se nachází asi kilometr severovýchodně od železniční zastávky Šubířov – leží na trase naučné stezky Kladecko, která jí věnuje jedno ze svých zastavení.

Kampaň Místo pro přírodu a další výkup cenných lokalit může podpořit každý jakýmkoliv finančním darem. "Klíčovým důvodem, proč řada druhů ptáků, motýlů nebo rostlin není dnes tak hojná, jak byla před padesáti lety, je úbytek životního prostoru. Příroda přišla o své místo a z krajiny ji vytlačila intenzivní výroba. Nyní je čas, ochránit to, co zbylo. Zároveň je čas, vrátit přírodu tam, kde již člověku a jeho aktivitám nebude překážet. Účinná ochrana přírody není myslitelná bez ochrany cenných přírodních ploch, ani bez rozumných a motivovaných vlastníků," uvádí ČSOP. Příspěvek na výkup přírodních lokalit lze poslat na účet 9999922/0800, sbírku je možné podpořit také zavoláním na číslo 900 500 102 - každá provolaná minuta stojí dárce padesát korun.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz