Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světový romský festival Khamoro chce roztančit pražské ulice

19. 5. 2005 -, Econnect/Romea

Tradiční a jazzovou romskou hudbu, filmovou přehlídku a odborné semináře nabízí světový romský festival Khamoro, který se koná od roku 1999 pravidelně koncem května v Praze. Festival pořádá občanské sdružení Slovo 21 a hlavní město Praha s podporou vlády ČR. Festival se uskuteční v celé řadě pražských kulturních scén v době od 23. do 28. května.

„Název festivalu v romštině znamená sluníčko. Od svého vzniku se tento týdenní svátek Romů a jejich kultury stal součástí pražského kulturního života. Návštěvníkům nabízí pestrou přehlídku toho nejlepšího z tradiční a jazzové romské hudby z celého světa, odborné semináře, výstavy, filmové projekce a další věci. Každoročně se centrum Prahy roztančí rytmy živé romské hudby při slavnostním defilé účinkujících skupin a šeď ulic rozjasní barevné tradiční romské kroje,“ tvrdí organizátoři festivalu.

Návštěvníci festivalu se mohou stejně jako v předchozích ročnících těšit na pestrý kulturní program, kterého se zúčastní špičkoví umělci z osmnácti států celého světa. 23. – 25. 5. 2005 proběhnou tři koncerty gypsy jazz v Jazz Clubu Reduta, 26. a 27. 5. 2005 dva koncerty tradiční romské hudby v klubu Roxy a 28. 5. 2005 slavnostní galakoncert ve velkém sále Lucerny, na němž vystoupí všechny zúčastněné skupiny. Nebude chybět ani oblíbené defilé účinkujících v tradičních romských krojích v centru Prahy (26. 5. 2005).

Mezi zajímavosti Khamora 2005 bude patřit také výstava romských krojů a loutek z Finska, fotoportrétů Romů v nadživotní velikosti z Nizozemí a pětidenní filmová přehlídka vybraných českých a zahraničních filmů romských autorů nebo s romskou tématikou. Úplnou programovou novinkou festivalu Khamoro bude celý den věnovaný romské kultuře z jednoho státu – v roce 2005 to bude Den maďarských Romů pořádaný v Maďarském kulturním středisku. Zájemci budou moci navštívit přednášku o historii a kultuře maďarských Romů, zhlédnout výstavu obrazů maďarských romských malířů a celovečerní film s romskou tématikou.

„Romská kultura má své specifické a nezastupitelné místo v mozaice světových kultur. Je stylově vyhraněná a přesto výrazově různorodá, reflektující zemi svého vzniku. Světový romský festival Khamoro, který se v České republice uskuteční již posedmé, je jedinečnou příležitostí seznámit se s jejím bohatstvím a mnohovrstevnatostí,“ domnívají se organizátoři festivalu.

Součástí Khamora 2005 budou také oblíbené mezinárodní odborné semináře, kterých se může bezplatně zúčastnit odborná i široká veřejnost. Uskuteční se 25. – 28. 5. 2005 a mezi hlavní témata v roce 2005 bude patřit Dekáda romské inkluze, romští asistenti ve školách a romská otázka na akademické půdě. V cyklu odborných seminářů vystoupí za přítomnosti médií nejvyšší ústavní činitelé, významné romské i neromské osobnosti zabývající se lidskými právy na mezinárodní i domácí úrovni, představitelé mezinárodních organizací, romští aktivisté, vědečtí pracovníci a umělci z České republiky a zahraničí.

Odborné semináře proběhnou ve třech jazycích – v romštině, češtině a angličtině. Všechny akce, které se v rámci festivalu Khamoro 2005 uskuteční, směřují k jednomu cíli, jímž je boj proti projevům rasismu, xenofobie, ochrana lidských práv a tolerance vůči menšinám, zvláště vůči Romům.

Romský časopis Romano voďi, který vydává ROMEA, o. s., je již tradičním mediálním partnerem Světového romského festivalu Khamoro. Tento rok to bude již po třetí, kdy na svých internetových stránkách www.romea.cz (Romský informační servis) přinese během festivalu pravidelné textové a obrazové zpravodajství ze všech důležitých akcí Khamora 2005. Na stránkách www.romea.cz byla zřízena speciální sekce a zpravodajství bude rovněž zobrazováno na oficiálních stránkách festivalu www.khamoro.cz, které ROMEA rovněž pravidelně aktualizuje.

Celý maratón on-line informací bude zahájen v pondělí 23. května, kdy si návštěvníci serveru budou moci podívat na videozáznam ze slavnostního zahájení a na první textové a obrazové reportáže z tiskové konference.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz