Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bývalí disidenti hájí úlohu nevládních hnutí

23. 5. 2005 -, BBC

Proti nedávným výrokům českého prezidenta Václava Klause o nebezpečném vlivu nevládních organizací na veřejný život se ozvali lidé, kteří zažili potlačování občanských aktivit za komunistického režimu. Diskreditace úsilí nevládních hnutí považují za útok na základní demokratické principy zaručené ústavou.

Své názory vyjádřilo 12 osobností v dopise, který v pátek odeslali prezidentu Klausovi. Klausův mluvčí Petr Hájek uvedl, že dokud si prezident dopis nepřečte, nebude se k němu vyjadřovat.

Klaus na nedávném summitu Rady Evropy ve Varšavě prohlásil, že novým úkolem této mezinárodní organizace má být boj proti takzvané postdemokracii. Postdemokracie podle prezidenta zahrnuje především nátlak nejrůznějších nevládních organizací, které chtějí promlouvat do běžného života lidí, přestože nemají mandát vzešlý z voleb.

V souvislosti s Klausovou kritikou nevolených organizací jeden z autorů dopisu Václav Trojan připomněl, jak "legitimní" orgány komunistického režimu představitele občanských aktivit jako Charta 77 nebo Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS) pronásledovaly a označovaly za "ztroskotance a samozvance".

Text dopisu skupiny bývalých disidentů, který zaslali prezidentu Václavu Klausovi:

Vážený pane prezidente,

velmi znepokojeni jsme v posledních dnech četli v denním tisku Váš názor, kritizující projevy "humanrightismu", "NGOismu" a "multikulturalismu" - skupin, které podle Vás představují pokus "přímo určovat", či zásadním způsobem ovlivňovat "bez demokratického mandátu" klíčové oblasti veřejného života. Takový postoj je namířen proti občanským aktivitám, jejichž prostřednictvím se mnozí z nás snažili - často za velkého úsilí a obětí - bojovat proti arogantní moci "legitimních" nomenklaturních struktur minulého režimu, nebo alespoň veřejně projevit kritický názor k tehdejší situaci.

Domnívali jsme se, že po roce 1989 nebude o zhoubnosti potlačování občanských svobod a diskriminace občanských iniciativ nikdo pochybovat, že takové aktivity, jako byla Charta 77, VONS a řada dalších, jsou dnes legitimní a ústavou zaručené a tvoří neodmyslitelnou součást demokratické společnosti, jejímž institucím s demokratickým mandátem poskytují nezbytnou zpětnou vazbu. Naopak, diskreditační kampaň tehdejších mocipánů, označující oponenty režimu za "ztroskotance a samozvance" a často za nepřátele či záškodníky, naštěstí neuspěla a svobodné úsilí mnoha neoficiálních a nevládních skupin i jednotlivců přispělo ke zhrouceni tehdejší totalitní vlády i k vytváření svobodné demokratické společnosti.

Domnívali jsme se, že po listopadu 1989 už nikdo nebude znevažovat a podceňovat váhu občanských iniciativ a nevládních a neparlamentních skupin a hnutí, ale že jim byla přiznána ústavou nezastupitelná úloha v procesu utváření svobodné občanské společnosti. Diskreditaci takového úsilí považujeme za přímý útok na základní principy demokracie, zaručené ústavou. Podobná kritika podle našeho názoru nepřísluší prezidentovi, jehož úkolem je garance ústavnosti státu a jeho institucí.

Doufáme, že Vaše výroky o škodlivosti nevládních organizací a hnutí jsou nedorozuměním.

Podepsáni: Rudolf Battěk, Jiří Gruntorád, Karel Holomek, Svatopluk Karásek, Vác1av Malý, Věra Roubalová, Jan Ruml, Karol Sidon, Jiřina Šiklová, Jan Štern, Václav Trojan, Petr Uhl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

25. 5. 2005
26. 5. 2005
nadřazená kultura ziskumatouš karel zavadil
26. 5. 2005
27. 5. 2005
31. 5. 2005
Hynek Jebavý

Související tisk. zprávy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz