Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni postaví na Srí Lance tři stovky nových domů pro oběti tsunami

25. 5. 2005
Milena Štráfeldová [Radio Praha] -


Ve čtvrtek to bude právě pět měsíců, kdy jihozápadní Asii zasáhla ničivá vlna tsunami. Odstraňovat její následky v jedné z nejpostiženějších oblastí na Srí Lance pomáhá humanitární organizace Člověk v tísni. Na jejím kontě se hned v prvních týdnech po katastrofě podařilo shromáždit až 130 milionů korun. Člověk v tísni za ně pořizuje rybářské kánoe i bicykly, staví provizorní přístřešky i školní učebny a chystá se vybudovat dvě nové vesnice.

První pomoc pro Srí Lanku zasaženou prosincovým zemětřesením poskytl Člověk v tísni už druhý den po katastrofě. Prostřednictvím německé humanitární organizace, která na místě působila už před tsunami, nakoupil pro postižené obyvatele ostrova základní potraviny za 20 000 euro. V prvních týdnech zajišťovali jeho pracovníci dodávky pitné vody, mouky, dek a rohoží, ale například i brýlí pro lidi, kterým vlna vzala úplně všechno.

Podle Šimona Pánka, ředitele sekce humanitární pomoci Člověka v tísni, si tato společnost pro své působení vybrala turisticky málo atraktivní a ekonomicky zaostalou část země s řadou etnických a náboženských problémů: "Člověk v tísni působí na severovýchodě ostrova v okrese Trincomalee, který má necelého půl milionu obyvatel a je specifický tím, že tam žijí do značné míry Tamilové. Což znamená, že naše práce je komplikovaná i v tom, abychom nešlápli vedle a neudělali chybu, nezvýšili tenzi mezi většinovými Sinhálci a těmi Tamily."

V Trincomalee Člověk v tísni postupně buduje zhruba tisícovku provizorních přístřešků pro obyvatele uprchlických táborů, školní přístřešky pro 10 tisíc dětí a deset center, kde mohou děti trávit volný čas, vyhledat lékařskou pomoc nebo psychologa. V uplynulých pěti měsících pomáhal také s odklízením trosek a odpadu a pro místní rybáře zajistil lodě i sítě: "Je důležité těm lidem co nejrychleji vrátit možnost postarat se sami o sebe. Nezásobovat je jídlem a nedělat z nich v podstatě závislé a často do psychické letargie se propadající lidi, ale někoho, kdo sice přišel o dům, ale pořád má svoje ruce, umí nachytat ryby, prodat je, postarat se o svoji rodinu."

Člověk v tísni ale také organizuje doučování pro studenty, aby úspěšně odmaturovali, připravuje rekvalifikační kurzy pro řemeslníky nebo provozuje mobilní knihovnu, která slouží pro třicet uprchlických táborů. V příštích třech letech se chystá na rozsáhlé projekty. Za prostředky z humanitární sbírky chce vybudovat dvě vesnice s třemi stovkami domů a opraví nebo postaví nové školy.

V červnu na Srí Lanku jako zástupce Člověka v tísni odjíždí Jan Mrkvička, který má za sebou půl druhého roku na podobných projektech v Afghánistánu. Po zkušenostech z válečných oblastí si podle něj Člověk v tísni dokáže poradit i s tak problematickými místy, jako je severovýchod Srí Lanky: "Většina oblastí, kde Člověk v tísni pracuje, je nějakým způsobem komplikovaná. My se s tím vypořádáváme hlavně tím, že co nejvíc pracujeme s místními lidmi. Snažíme se mít co nejvíce místních zaměstnanců a zástupců různých komunit, Sinhálců, Tamilů i muslimů, což nám umožňuje mít dostatečné informace, abychom předcházeli nějakým bezpečnostním rizikům."

Ze 130 milionů korun, které vynesla humanitární sbírka pro Srí Lanku, využil Člověk v tísni zatím asi tři čtvrtiny. Celková obnova Srí Lanky si ale podle propočtů Světové banky vyžádá až dvě miliardy dolarů. Mimo jiné je potřeba znovu postavit asi padesát tisíc domů.

Milena Štráfeldová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz