Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologická domácnost může být příjemná, veselá i úsporná, radí nová publikace

7. 12. 2012 -, Econnect/Ekologický institut Veronica

Kde nakupovat, jaké květiny vysadit na zahrádce, z čeho uvařit nebo jak ušetřit za elektřinu a vodu. Nejnovější vydání Desatera domácí ekologie, kterou dnes vydává Ekologický institut Veronica, je plné dobrých rad a pozitivních příkladů. Deset kapitol ukazuje, jak každý z nás může svými každodenními rozhodnutími prospět životnímu prostředí a mnohdy i svému zdraví a peněžence.

"Díky osvědčeným tipům mohou čtenáři s Desaterem šetřit přírodu, svoji kapsu i svědomí," přibližuje poslání knihy jeden z jejich autorů Aleš Máchal. "Své čtenáře nehodláme poučovat, peskovat, ani hlásat chudobu a odříkání. Podporujeme spíše směřování k bohatšímu životu skromnějšími prostředky," shoduje se trojice tvůrců, kterým se v kapitolách Energie, Voda, Nakupování, Ovzduší, Odpady, Doprava, Zahrada, Potrava a zdraví, Příroda a Globalizace a lokalizace podařilo skloubit aktuální odborné poznatky s tradičními a vyzkoušenými radami.

"Prací prostředek dáváme přímo do bubnu pračky. Pak můžeme snížit dávku i o třetinu. Sypký prášek je možné vložit do bubnu v jemném kapesníku či řidší tkanině," dozví se například čtenáři v kapitole věnované vodě. "Účinnou ochranou proti mšicím jsou postřiky silnějším výluhem z kopřiv, ořechového listí, tabáku či přesličky nebo reveně rebarbory," radí autoři zahrádkářům.

Praktická doporučení pro běžné občany šíří ochránci přírody už více než dvacet let. Celkový náklad Desatera za tu dobu přesáhl 20 tisíc výtisků, i po poslední revidované verzi z roku 2009 se "zaprášilo" nečekaně rychle. "V novém vydání jsme přepracovali a doplnili kapitolu věnovanou nakupování, snažili jsme se působit co nejvíce pozitivně. Čtenářům přinášíme srozumitelný přehled různých typů ekoznačení, těšit se mohou také na více informací o ekologicky šetrné kosmetice nebo hračkách pro děti," jmenuje některé z novinek další z tvůrců příručky Petr Ledvina.

Na konci každé kapitoly najdou čtenáři také odkazy na další informace. S dotazy se mohou obrátit i na Ekologický institut Veronica, který ve svém brněnském sídle na Panské 9 provozuje ekologickou poradnu. Aktuální vydání Desatera domácí ekologie si mohou zájemci opatřit tamtéž.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Ekologický institut Veronica

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz