Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V centru Prahy zněly romské písně v podání účastníků Khamora

26. 5. 2005
[Radio Praha] -


Žhavé romské písně zněly ve čtvrtek v centru Prahy, hráli a zpívali je účastníci světového romského festivalu Khamoro 2005. Metropole přehlídku letos hostí již posedmé, průvod hudebníků a tanečníků v pestrobarevných krojích směřující městem z Můstku na Staroměstské náměstí se již stal tradicí.

V čele průvodu vyšli Romové s romským praporem i vlajkami řady zemí, v nichž příslušníci jejich etnika žijí. Nechyběl kočár se zapřaženými koňmi a zejména řada hudebníků, tanečníků i příznivců romské kultury řady národností. Asi stohlavý průvod zavírala nefalšovaná a hlučná balkánská dechovka.

Ujít nepříliš dlouhou trasu rozpálenými pražskými ulicemi trvalo účastníkům defilé necelou hodinu; několikrát zastavili a předvedli své umění obyvatelům města i turistům. Kolem jednotlivých kapel se utvořily tleskající hloučky, někteří z přihlížejících se nesměle zkusili vlnit do rytmu. Nevadilo jim, že soubory hrály obvykle zcela rozdílné písně.

Asi největší hlouček se utvořil kolem makedonské dechovky, která hrála nejen romské "vypalovačky", ale zkusila si i neobvyklou variaci na Manciniho hudbu známou z filmů o Růžovém panterovi. Makedonci chvílemi zcela přehlušili své opodál stojící indické kolegy s turbany na hlavách, kteří na bubínky doprovázeli pestrobarevně oděnou tanečnici.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:

24. 12. 2007

-
Informační partneři Zpravodajství ECN
Související odkazy
  • Khamoro
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz