Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Virtuální pochod za záchranu velryb nabývá na síle

2. 6. 2005
-red- [Econnect/Greenpeace] -


Přes sedm tisíc lidí z 58 zemí světa se již připojilo k virtuálnímu pochodu za záchranu velryb, který pořádá mezinárodní ekologická organizace Greenpeace. Účastníci akce posílají své fotografie na speciální webovou stránku. Tyto portéty budou posléze promítány na budovu, v níž budou delegáti Mezinárodní velrybářské komise (IWC) rozhodovat o budoucnosti velryb. Zasedání IWC se uskuteční od 20. června v jihokorejském Ulsanu. Poprvé se ho zúčastní také český zástupce.

Virtuální pochod za záchranu velryb zahájilo Greenpeace 18. května ve snaze upozornit na sílící nebezpečí znovuobnovení komerčního lovu velryb. Na speciálních webových stránkách mohou zájemci v několika snadných krocích umístit svoji portrétní fotografii, na níž mohou také držet nápis v angličtině a korejštině prostestující proti zabíjení těchto vzácných a ohrožených živočichů.

„Více než dva tisíce velryb by letos mohlo být zabito pod zástěrkou vědeckého výzkumu. Tento počet markantně vzroste, pokud se Jižní Korea rozhodne pro návrat ke komerčnímu lovu. Je proto nezbytné ukázat jihokorejské vládě a všem zástupcům v IWC odpor světové veřejnosti k těmto plánům. A jelikož není možné, aby do Ulsanu osobně přijely tisíce lidí z různých koutů světa, přivede je sem Greenpeace alespoň ‚virtuálně‘,“ vysvětlil tiskový mluvčí Greenpeace ČR Zbyněk Havránek.

Jižní Korea, která je hostitelskou zemí letošního zasedání IWC, pohrozila, že podpoří japonské úsilí o zrušení moratoria na komerční lov velryb. Plánuje také vybudování továrny na zpracování masa z velryb „omylem“ chycených do rybářských sítí. Na rozdíl od Japonska, Norska a Islandu sice oficiálně dodržuje celosvětové moratorium na lov kytovců, ale podle údajů IWC v korejských vodách hyne v sítích rybářů každoročně mimořádně vysoký počet velryb, jejichž maso je následně prodáno na místních tržištích. Obchod s velrybím masem je značně lukrativní, cena jedné velryby může dosáhnout až 100 000 USD, existuje proto podezření, že korejští rybáři loví velryby záměrně.

Greenpeace ustavilo v Ulsanu tzv. velrybí ambasádu a přímo na stavebním pozemku protestuje proti plánované výstavbě tovární linky na zpracování velrybího masa.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz