Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté připomenou masakr na Náměstí nebeského klidu

2. 6. 2005
-red- [Econnect / AI / Olympic Watch] -


Možná přijedou i tanky. Takový je název vzpomínkového happeningu, který zítra v Praze pořádají aktivisté z organizací Olympic Watch a Amnesty International. Protestní akce, která bude zahájena ve čtyři hodiny před sídlem vlády, se odehraje v předvečer šestnáctého výročí masakru v čínském Pekingu, kterým skončilo pokojné protestní hnutí na náměstí Nebeského klidu - Tchien-an-men.

Akce má uctít nesčetné oběti zásahu čínské Lidově-osvobozenecké armády v noci ze 3. na 4. června 1989 a připomenout pokračující porušování lidských práv v Čínské lidové republice. Účastníci také vyjádří nesouhlas s možným zrušením embarga Evropské unie na vývoz zbraní do Číny, které bylo uvaleno právě v reakci na tchienanmenský masakr a které podle názoru aktivistů může být zrušeno pouze v případě jasného zlepšení situace na poli lidských práv v Číně.

Shromáždění svolaly Amnesty International a Olympic Watch na šestnáctou hodinu ke Strakově akademii. Tam bude přečtena výzva adresovaná vládě České republiky k otázce porušování lidských práv v Číně a embarga Evropské unie. O půl hodiny později se průvod vydá Chotkovou ulicí směrem k čínskému velvyslanectví – a průvod za zpěvu čínských budovatelských písní bude chránit vojenský doprovod. Aktivisté se pokusí předat pracovníkům velvyslanectví dopis, v němž protestují proti porušování lidských práv Čínské lidové republice a požadují propuštění vězňů svědomí. "Za oběti porušování lidských práv bude držena i minuta ticha," uvedla mluvčí Amnesty International v ČR Eva Dobrovolná.

Protest má připomenout šestnáct let staré události, ale i současný stav lidských práv v Číně. "V noci ze 3. na 4. června 1989 povraždila Lidově-osvobozenecká armáda v Pekingu stovky, ne-li tisíce, neozbrojených čínských občanů. Brutálně tak ukončila pokojné reformní hnutí, které se na jaře roku 1989 rozvíjelo v mnoha částech Čínské lidové republiky," uvádějí organizátoři zítřejšího protestu. V reakci na masakr na náměstí Tchien-an-men uvalily země Evropské unie a Spojené státy americké embargo na vývoz zbraní do Číny.

Obránci lidských práv upozorňují, že zločiny, spáchané v červnu 1989 v Pekingu a dalších místech v Číně a Tibetu, nebyly dosud vzhledem k pokračujícímu totalitnímu režimu v Číně nijak vyšetřeny a potrestány. Oficiálním stanoviskem čínské komunistické vlády přitom zůstává, že se jednalo o nastolení pořádku po "kontrarevolučním řádění". Nově vydaná výroční zpráva Amnesty International upozorňuje, že byť se v zemi objevily snahy o reformy v některých oblastech, neměly významný vliv na vážné a rozšířené porušování lidských práv páchané v celé zemi. Desetitisíce lidí jsou v Číně zadržovány nebo vězněny při nedodržování jejich základních lidských práv a hrozí jim vysoké riziko mučení nebo jiného špatného zacházení. Tisíce lidí byly odsouzeny k smrti či popraveny, mnozí z těchto lidí bez spravedlivého soudu. Kromě jiného Čína pod záminkou "boje proti terorismu" porušuje práva příslušníků etnických menšin.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz