Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nadace Partnerství: Přihlaste strom ke zhodnocení a odbornému ošetření

22. 8. 2013 - [Econnect/Nadace Partnerství]

Vzrostlé stromy z celé republiky mají nyní možnost bezplatně získat odborné posouzení stavu. Stačí strom přihlásit do projektu Zdravé stromy pro zítřek, který již pátým rokem pořádá Nadace Partnerství, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. a Mendelova univerzita v Brně. Z došlých žádostí navíc komise vybere stromy, v jejichž koruně certifikovaní Evropští arboristé zdarma provedou na jaře příštího roku ukázková ošetření. Požádat o ošetření můžete do 27. září, kdy končí uzávěrka. Podrobnosti o projektu, jehož hlavním cílem je podpora včasné a kvalitní péče o stromy, jsou dostupné na webových stránkách www.zdravestromy.cz.

O ukázkové ošetření jednoho stromu mohou žádat obce, školy, občanská sdružení a další organizace. Jednotlivci mohou přihlásit strom prostřednictvím těchto organizací. „Zdravotní stav a vitalitu všech přihlášených stromů nejprve na podzim zdarma posoudí odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity ve spolupráci se studenty. Díky tomu majitelé stromů získají hodnocení a návrh pro další postup, který určitě využijí při budoucí péči,“ říká koordinátorka projektu Hana Rambousková z Nadace Partnerství.

Ukázková ošetření u vybraných stromů proběhnou v jarních měsících. Ošetření na vlastní náklady provedou stromolezci, kteří vlastní certifikát European Tree Worker (Evropský arborista) a do projektu se dobrovolně zapojili. „Na stromech obvykle odstraňují suché, poškozené či nevhodně rostoucí větve, stabilizují je a odlehčují jejich korunu nebo se upravuje podjezdná výška,“ vysvětluje Světlana Vávrová ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, která certifikované arboristy sdružuje.

Hlavním cílem Zdravých stromů pro zítřek je zvyšování povědomí o důležitosti pravidelné a hlavně odborné péče o stromy, což v naší republice stále ještě není samozřejmostí. Z tohoto důvodu komise při výběru stromů zohlední způsob, jakým bude ošetření prezentováno veřejnosti. Přihlížet se bude samozřejmě také ke stavu stromu a z něj vyplývající potřebnosti zásahu nebo významu stromu pro dané místo. V minulých letech se v projektu podařilo ošetřit celkem 77 stromů, mezi nimi také mnoho památných stromů – například Sudslavickou lípu, Teslínský buk, Kobzovu lípu, Hrušeň v Horním poli nebo Lípu Johanky z Rožmitálu pod Třemšínem.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz