Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Praze 7 chystají další referendum, tentokrát proti hazardu

3. 12. 2013 - PRAHA [Econnect/Sedmička bez hazardu, o.s.]

Sbírat podpisy pod petici žádající vyhlášení místního referenda o plošném zákazu hazardu v Praze 7 začali aktivisté z občanského sdružení Sedmička proti hazardu. Všechny dosavadní návrhy, jak řešit problémy s hernami, totiž zastupitelstvo sedmého pražského obvodu zamítlo.

S pořádáním referend mají přitom v sedmé městské části zkušenosti: Místní aktivisté už prosadili referendum za nepředraženou radnici, v němž lidé letos v lednu rozhodli, že nové sídlo úřadu nesmí stát víc než půl miliardy a musí být vybráno ve veřejné soutěži. Vedení radnice přitom dříve plánovali koupit nové sídlo za téměř trojnásobek.

Stejným způsobem chtějí nyní uspět i v boji proti hazardu. "Chceme vyvolat referendum o hazardu, aby se k problému mohli vyjádřit všichni občané a občanky Prahy 7," uvedl zastupitel za Stranu zelených a zmocněnec přípravného výboru referenda Ondřej Mirovský.

Jen omezení je málo

Sedmička patří podle sdružení díky hazardu a navazující kriminalitě k nejproblematičtějším částem hlavního města. Nová magistrátní vyhláška sice omezuje počet heren na území Prahy 7 ze současných 51 na šestadvacet heren, podle odpůrců je to ale nedostatečné.

A prosazují nulovou toleranci hazardu, jaká už je třeba v Praze 6 či v Praze 2. Ale všechny dosavadní návrhy jak dosáhnout nulové tolerance vládnoucí koalice zastupitelů ČSSD a ODS smetla ze stolu. "Některé části Prahy 7 jsou hernami doslova zamořené," upozornil koordinátor projektu Sedmička bez hazardu Ondřej Fér například na Ortenovo náměstí.

Hledají dobrovolníky

Občanské sdružení proto vyzývá ty, kterým herny také vadí, ke spolupráci na získávání podpisů pro referendum. "Každý kdo se cítí být ohrožený kriminalitou, kterou s sebou herny přinášejí, teď může udělat něco pro to, aby se situace změnila k lepšímu. Vítáme každého, kdo by nám pomohl vylepovat informační letáky,“ uvedl Fér.

Zatím se organizátorům petice sešlo více než pět set podpisů. Aby se referendum plánované na termín voleb do místního zastupitelstva mohlo uskutečnit, je jich zapotřebí více než tři tisíce. Obyvatelé Prahy 7 si mohou archy stáhnout na webu sdružení 7bezhazardu.com, kde je také seznam petičních míst. Těch je zatím třináct, ale jejich počet se má podle aktivistů v nejbližší době výrazně zvýšit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz